Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još bez dogovora o vrtićima

Bandić: Ja sam povijesna ličnost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka Gradska skupština danas je na izvanrednoj sjednici jednoglasno odbila zaključak gradonačelnika Milana Bandića kojim je izvan snage stavio odluku Skupštine o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće i mjerilima za određivanje naplate usluga predškolskih ustanova.

Tako je odluka o cijenama vrtića još jednom odgođena i sve je prebačeno na ministra uprave Davorina Mlakara. Gradonačelnik Bandić u roku od osam dana mora Mlakaru prenijeti zaključke skupštine, a ministar Mlakar će kroz tri tjedna donijeti konačnu odluku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očekuju i rast plaća Zagreb povećao mjesečnu subvenciju privatnim i vjerskim vrtićima, pogledajte za koliko Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore

'Tada će to ministarstvo ocijeniti je li osnovan ili neosnovan akt gradonačelnika Bandića kojim je izvan snage stavio odluku Skupštine o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće i mjerilima za određivanje naplate usluga predškolskih ustanova', pojasnio je Boris Šprem.

Mlakar može zatražiti ocjenu ustavnosti

Dodao je kako se skupštinska odluka treba provesti ukoliko ministar uprave Davorin Mlakar taj akt ocijeni neosnovanim. U suprotnom, moguće je da ministar Mlakar predloži Vladi da se zatraži ocjena ustavnosti pred Ustavnim sudom.

Na današnjoj sjednici se mnogo raspravljalo o karakteru Milana Badnića koji je gradskim zastupnicima poručio da su svi dobili naknadnu pamet kada mu se sada protive, a ranije su glasovali za njega. Dodao je kako je on povijesna ličnost kada je uspio sve udružiti protiv sebe.

Podsjetimo, zagrebačka Gradska skupština jednoglasno je 20. travnja prihvatila prijedlog klubova zastupnika SDP-a, HSU-a i Nezavisne liste Tatjane Holjevac po kojoj će cijene vrtića ostati iste, a odbacila prijedlog gradonačelnika Bandića da se participacija roditelja u cijeni vrtića određuje prema njihovom dohodovnom cenzusu.

>> Nastavlja se rat oko cijene vrtića: Danas slijedi Bandićev odgovor

Po tom prijedlogu klubova gradskih zastupnika roditelji bi za redoviti vrtićki program plaćali 200 kuna za djecu do navršene treće godine života, a 400 kuna za djecu od navršene treće godine života do polaska u osnovnu školu, uz olakšice za djecu invalida Domovinskog rata i osoba s invaliditetom te ostale olakšice, kao što su to roditelji imali i dosad.



Zagrebački gradonačelnik nakon toga obustavio je primjenu odluke Skupštine o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u vrtiće i mjerilima za naplatu vrtićkih usluga pozavši gradske zastupnike da je još jednom preispitaju i u roku od 15 dana usklade mjerila s proračunom za 2011. i programom javnih potreba u predškolskom odgoju i naobrazbi.

Kojić: Proračun se dovodi  neravnotežu

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić pojasnio je kako se Skupštinskom odlukom dovodi u neravnotežu proračun za 2011. i podsjetio da je njime planirano 833,7 milijuna kuna za financiranje djelatnosti predškolskog odgoja: 170 milijuna iz sudjelovanja roditelja, 4,5 milijuna iz državnog proračuna za posebne programe i 659,2 milijuna iz poreznih prihoda.

Skupštinski Odbor za Poslovnik, Statut i propise na jučerašnjoj sjednici istaknuo je kako je Skupština svoju odluku donijela u skladu s propisima te da nema osnove za obustavu njezine primjene. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene