Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO SDP sazvao izvanrednu presicu, komentirat će odluku Ustavnoga suda

Odlični rezultati

Izvezeno je robe za rekordnih 12 milijardi i 320 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavljaju se odlični rezultati hrvatskih izvoznika. Prošle godine izvezeno je robe za rekordnih 12 milijardi i 320 milijuna eura, a nastavilo se skokom izvoza u siječnju od čak 26,6 posto u odnosu na siječanj lani. Analitičari i izvoznici poručuju: smanjivanje nekvalitenog uvoza i visoka tehnologija su recept - za još veći rast izvoza.

Proizvode se u Karlovcu, no iz njih najviše vole pucati Amerikanci. Hrvatski pištolji prošle su godine poharali tržište Sjedinjenih Američkih Država i karlovačkoj tvrtki donijeli dosad najbolju poslovnu godinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvoznici mogu bolje "Naše banke nisu dovoljno poduzetne" Slika nije dostupna Izvoz raste, ali raste i uvoz Izvoznici vape za političkom stabilnosti: "Hrvatsko je tržište premalo da bi se preživjelo"

''Prošle su godine u Americi bili predsjednički izbori, uvijek se prije predsjedničkih izbora nešto više prodaju pištolji na cijelom tržištu, tako da je i to rezultat, s jedne strane našeg uspjeha, a s druge su strane neki novi modeli koje smo predstavili na tržištu SAD-a'', rekao je Željko Pavlin, direktor HS Produkta.

Baš je u SAD-u prošle godine zabilježen najveći rast izvoza. Od zemalja izvan EU-a značajno je još rastao izvoz u Saudijsku Arabiju, Katar i Ukrajinu, dok je pao izvoz u Rusiju.

Od EU zemalja najviše je porastao izvoz u Italiju, Njemačku i Sloveniju, glavna tržišta za hrvatske proizvode. Ima još prostora za povećanje izvoza, ističu analitičari. ''Hrvatska mora ponuditi sofisticiranije i kvalitetnije proizvode koji nose veću dodanu vrijednost i tek onda može rasti i izvoz u ona tržišta koja su zahtjevnija'', rekao je Zvonimir Savić, ekonomski stručnjak HGK.

Hrvatskoj je veliki problem, ističu u udruzi izvoznika, što se uvoze nekvalitetni proizvodi.

''Vidjeli smo da je u posljednje vrijeme, posebice na poljoprivrednim proizvodima, napravila cijeli niz mjera, a nadam se da će i u drugim segmentima, da se uvoz tih nekvalitetnih proizvoda smanji. To je svakako jedna od značajnih mjera koja može doprinijeti daljnjem zdravom rastu hrvatskog izvoza'', rekao je Darinko Bago iz udruge hrvatskih izvoznika.

Prošle je godine rastu izvoza najviše pridonijela farmaceutska industrija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene