Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnovije informacije

'Ovo su po mnogo čemu drugačije konzultacije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporteri Dnevnika Nove TV - Tatjana Krajač, Mislav Bago i Ivana Brkić Tomljenović iz minute u minutu prate razvoj političke krize u Hrvatskoj. Nakon jučerašnjeg pada Vlade na redu su konzultacije s predsjednicom.

'Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sazvala je 17 sastanaka, za svaki je klub predviđeno 15 minuta. Ivan Vilibor Sinčić, koji je treba o prvi biti na sastanku kod predsjednice, otkazao je dolazak na sastanak, tako će prve konzultacije predsjednica održati s izaslanstvom HDSSB-a. Posljednji su oni koji su ključni, a to su nezavisni saborski zastupnici, Most i u konačnici HDZ.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Milorad Pupovac Milorad Pupovac: "Ako bude potrebno Vlada će biti rekonstruirana i s više od 4 ministra" Slika nije dostupna Nakon razgovora sa strankama Predsjednica: ''Nisam stekla dojam da postoji dovoljan broj glasova potreban za izglasavanje nepovjerenja Vladi''

Čini se kako predsjednica nije gubila vrijeme. Odmah po izglasavanju nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću u Hrvatskom Saboru, sazvala je konzultacije.

Ovo su po mnogo čemu drugačije konzultacije. Već su počeli teći ustavni rokovi, sve treba biti gotovo u 30 dana, predsjednica nema previše vremena, danas se mora informirati od onih koji žele sastavljati Vladu, mora saznati imaju li većinu, odnosno 76 ruku. Ovo će biti njezine prve i posljednje konzultacije', rekao je reporter Mislav Bago u izvanrednim vijestima Nove TV.

'Ako 17. srpnja nemamo ime mandatara, Hrvatski se sabor raspušta i zakazuje se datum izbora. Ovlasti predsjednice su da okupi šefove stranka, da vidi odnose snaga, sve njih će pitati imaju li mandatara i podršku, odnosno 76 potrebnih potpisa. Koji je njihov plan i što smjeraju. Predsjednica će se informirati i o broju zastupnika koji su za samoraspuštanje Sabora.

Po završetku konzultacija, predsjednica će se obratiti javnosti i javno iznijela odluku kao i informaciju o tome tko će biti novi mandatar ili ipak ima više onih koji su za samoraspuštanje Sabora. U svojem obraćanju, predsjednica će iznijeti informaciju o raspoloženju koje vlada među parlamentarnim klubovima. Ima li itko većinu ili nema. Možemo li imati novog mandatara ili idemo odmah na izbore.

Ako Karamarko i HDZ u sljedećih sedam do deset dana skupe 76 ruku, mogu doći do predsjednice s potpisima', kazao je reporter Mislav Bago.

Više od 76 zastupnika potpisat će inicijativu za samoraspuštanje Sabora?

'U Saboru se od ranog jutra održavaju sastanci onih koji stavljaju potpise na inicijativu za samoraspuštanje Sabora.

U Saboru se može čuti da više od 76 zastupnika želi samoraspuštanje te da je postignut kopromis da se izbori održavaju početkom ili sredinom rujna.

Na dokumentu incijative stoji da se Sabor raspusti 15.srpnja kako bi se do jeseni početkom ili sredinom rujna održali izbori. Očekuje se da će s tom inicijativom ići većina zastupnika predsjednika.

Predsjednica sada ima mogućnost – napraviti konzultacije i čekati 30 dana da je netko uvjeri da ima većinu, ako je ne uvjeri može apelirati na Sabor da se sam raspusti', izvijestila je reporterka Tatjana Krajač u Izvanrednim vijestima Nove TV.

Počele su konzultacije kod predsjednice


Reporteri Nove TV - Tatjana Krajač, Mislav Bago i Ivana Brkić Tomljenović iz minute u minutu prate razvoj političke krize u Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas počinje konzultacije s predstavnicima klubova i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora, nakon što je u četvrtak Hrvatski sabor izglasao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, čime je pala i njegova Vlada.

Konzultacije na Pantovčaku počele su u 9 sati, a njihovo brzo održavanje potvrda je najave predsjednice Republike da će postupati u potpunosti u skladu sa svojim ustavnim ovlastima i "neće gubiti niti jedan trenutak".

Predsjednica će, kako se doznaje, najprije primiti pojedinačno zastupnike, a potom klubove zastupnika, od najmanjih do najvećih, a razgovori bi trebali trajati 15-ak minuta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene