Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ruše rekorde

Izvanredna uprava Agrokora podnijela najveći odštetni zahtjev u povijesti države - Traže 1.600.000.000 kuna

Zahtjev izvanredne uprave težak 1,6 milijardi kuna (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Zahtjev izvanredne uprave težak 1,6 milijardi kuna (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zahtjev izvanredne uprave težak 1,6 milijardi kuna (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Zahtjev izvanredne uprave težak 1,6 milijardi kuna (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zahtjev izvanredne uprave težak 1,6 milijardi kuna (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/2 >>
Slučaj Agrokor nastavlja rušiti rekorde. Izvanredna uprava podnijela je najveći odštetni zahtjev u povijesti države. Traži da, ako im se dokaže krivnja, 15 okrivljenika na čelu s Ivicom Todorićem podmiri nanesenu štetu od milijardu i 600 milijuna kuna. Samo za Dnevnik Nove TV slučaj je komentirala i ministrica Dalić.

Izvanredna uprava na čelu s Antom Ramljakom od zagrebačkog DORH-a traži da se iznos od milijardu i 600 milijuna kuna štete po završetku sudskog spora nadoknadi iz imovine 15 okrivljenika u slučaju Agrokor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi put nakon odlaska Ramljak: ''U dramatičnim trenucima uoči Uskrsa Ivica Todorić je došao i molio tri stvari...'' Slika nije dostupna prihvaćene žalbe odvjetnika Vraćeno sucu istrage na odlučivanje: Ukinuta odluka o blokadi imovine osumnjičenima u slučaju Agrokor

"Agrokor kao oštećenik temeljem Zakona o kaznenom postupku od okrivljenika je dužan potraživati nadoknadu štete eventualno pričinjene tim kaznenim djelima te postaviti imovinsko-pravni zahtjev u kaznenom postupku na ukupni iznos štete koju bi solidarno bili dužni nadoknaditi svi za koje bi se dokazalo da su doprinijeli nastanku te štete, neovisno o tome što bi imovinsku korist potencijalno bili stekli samo prvookrivljenik Ivica Todorić i trgovačko društvo Adria Group Holding B.V.", navodi izvanredna uprava Agrokora.

Postupak zbog kojeg bi, ukoliko im se dokaže krivnja, Todorići mogli ostati i bez Kulmerovih dvora, ministrica gospodarstva Martina Dalić podržava. "Sve aktivnosti koje izvanredna uprava poduzima, a to je i njihov zadatak - poduzima u korist, u ime i za račun Agrokora, zaštite njegovih interesa i zaštite njegove imovine", rekla je Dalić.

Naljutili Toodrića... opet

Zahtjev izvanredne uprave naljutio je Ivicu Todorića, pa je ponovno sjeo za tipkovnicu i napisao: ''Vlada i njezin predsjednik te Ramljak i njegovo kriminalno društvo izmišljaju i namještaju svoju istinu kako bi fokus javnosti skrenuli s eklatantnog kriminala koji rade u neustavno otetoj kompaniji. Raskrinkat ću hobotnicu koju predvode Plenković i Ramljak i pravda zasnovana na pravu koje mi nećete oduzeti na kraju će pobijediti, a stvarni krivci morat će se suočiti s lažima i kriminalom koji provode na štetu Agrokora i cijele države."

Martina Dalić na ove je prozivke odgovorila podacima iz izvješća PVC-a prema kojima je Agrokor prošle godine bio u gubitku više od 11 milijardi kuna, zbog čega se i njegova imovina morala umanjiti za više od 22 milijarde.

"Sve se to pokazalo nakon što je gospodin Todorić prisiljen i blokadom Agrokora i kolapsom sustava i zaustavljanjem proizvodnje sam podnio zahtjev za aktiviranjem zakona o izvanrednoj upravi", rekla je Dalić.

Gubitak vremena

S pravne strane struka ističe kako se gubi dragocjeno vrijeme, s obzirom na to da već u ljeto iduće godine istječe mandat izvanrednoj upravi.

"Tablice vjerovnika su objavljene prije mjesec dana, sud još nije objavio svoje rješenje s kojima te tablice utvrđuje i potvrđuje. Moguće da će se to dogodit početkom iduće godine i to je ono što je možda malo sporije nego što se planiralo", rekao je odvjetnik Mićo Ljubenko.

Dok sud ne potvrdi konačne iznose dugova, ne može se formirati stalno vjerovničko vijeće i nastaviti u smjeru nagodbe. A vremena je sve manje.

"Mislim da će prijedlog nagodbe biti takav da vjerovnicima neće ostavljati puno manevarskog prostora, da će prijedlog nagodbe doći relativno kasno - pred sami istek zakona ili sa nedovoljnom količinom vremena za adekvatne konzultacije i međusobni dogovor između vjerovnika i izvanredne uprave i da će oni zapravo biti prisiljeni prihvatiti nagodbu takvu kakva će im biti predložena", rekao je Andrej Grubišić, financijski savjetnik.

U tišini Agrokorovih kancelarija nastavlja se i proces restrukturiranja koncerna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene