Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FANTASTIČNE VIJESTI

Gotova izumrla vrsta vratila se u Jadran. Prije tri godine primjerak se pojavio na zagrebačkoj tržnici, a sad stručnjaci tvrde: "Mala populacija još uvijek postoji"

Aktualno Galerija Izumrla vrsta morskog psa vratila se u Jadran - 5 Izumrla vrsta morskog psa vratila se u Jadran - 5 Foto: DNEVNIK.hr Izumrla vrsta morskog psa vratila se u Jadran - 1 Izumrla vrsta morskog psa vratila se u Jadran - 1 Foto: DNEVNIK.hr Izumrla vrsta morskog psa vratila se u Jadran - 2 Izumrla vrsta morskog psa vratila se u Jadran - 2 Foto: DNEVNIK.hr Izumrla vrsta morskog psa vratila se u Jadran - 3 Izumrla vrsta morskog psa vratila se u Jadran - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Izumrla vrsta morskog psa vratila se u Jadran - 4 Galerija 1/8 >>
Pojavila se nada da sklat sivac, jedna od najugroženijih vrsta morskog psa, ipak živi u Jadranu! Vrsta je to koja ne predstavlja opasnost za ljude, ali ljudi neopreznim izlovom predstavljaju opasnost za tu životinju.

Izumrli morski pas vratio se u Jadran. Riječ je o sklatu sivcu, jednoj od najmirnijih i najugroženijih vrsta morskih pasa. Prije tri godine pojavio se na zagrebačkoj ribarnici. Bio je to alarm za znanstvenike. I početak sustavnoga istraživanja.

"Rezultati istraživanja su sugerirali da jedna mala populacija još uvijek postoji i gravitira oko molatskog otočja", objasnio je suradnik na istraživanju sklatova Pero Ugarković.

Odnosno oko otoka Silbe, Oliba, Molata i možda oko Vira. Sklatovi pripadaju porodici morskih pasa i raža, nisu opasni za ljude, love plijen iz zasjede, hrane se ribama, rakovima i mekušcima, a mogu narasti do 2,4 metra. Rezultati istraživanja su, kaže, posljednja nada za očuvanje ove vrste u Jadranskom moru.

"Osim toga molatskog područja, sklatovi se pojave i na nekim drugim područjima. Nedavno smo imali nalaz u Istri, pojave se i oko Murtera. Međutim, to je ta ista populacija koja migrira", rekao je Ugarković.

Iznimno je rijetka vrsta, broj jedinki možemo nabrojiti na prste, ali jedan od njih prije godinu dana ulovljen je u mrežu jednog istarskog ribara. Nakon kratkog boravka u pulskom akvariju, vraćen je u more.

"Tijekom 20. stoljeća je komercijalni izlovljavana kao prilov, dakle slučajni ulov, gdje se njena populacija smanjila. Do te mjere da se sad morala i zaštititi. I kritično je ugrožena i sve manje i manje ih ima", navela je Žana Moslavac iz Aquariuma Pula.

Pročitajte i ovo Morski pas u Raškom kanalu - 1 Nepozvan gost Nevjerojatni prizori iz Istre: Golemi morski pas priuštio iznenađenje života psiću i njegovu vlasniku

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKI LJUBITELJ OCEANA Oglasila se obitelj plivača kojeg je rastrgao morski pas: "I prije je plivao s morskim psima, ali..."

Kritično je ugrožen i u Mediteranu i u istočnom Atlantiku, a primjerice - na Kanarskim otocima ronioci plaćaju velike svote da se susretnu s njim u podmorju. Fotografirati možemo, ali loviti ne. A ako se to i dogodi, treba biti pažljiv. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene