Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Brodosplit ovime nije oštećen'

Afera Brodosplit: Sedmorica optuženih OSLOBOĐENI KRIVNJE za pranje novca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presuda sedmorici koje optužnica tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti i pranjem novca u aferi 'Brodosplit' oštetitli tu tvrtku za 4,7 milijuna dolara glasi - NISU KRIVI.

Drago Maček, Goran Vukasović, Ante Luetić, Mato Tramontana, Ivica Donkov, Danijel Nikolić i Hrvoje Matovinović danas su na Županijskom sudu u Splitu oslobođeni optužbi za pranje 4,7 milijuna dolara u slučaju Brodosplit.

Pročitajte i ovo Vojska - 4 Brodosplit priča ide dalje Ratna mornarica ima novog kormilara, a politika velike planove, no postoji jedan problem: ''Tko će upravljati novim plovilima?'' Ministar Anušić i vlasnik Brodosplita Debeljak dogovorili su nastavak izgradnje obalnih ophodnih brodova U Brodosplitu Ministar Anušić sastao se s Debeljakom: "Izgradit ćemo ophodne brodove na ponos svima nama"

Ivan Cesarac, osmi optuženi u ovom slučaju, teško je bolestan te se protiv njega vodi poseban postupak.

Sudac Kežić u obrazloženju presude rekao je kako nijedan dokaz u postupku nije govorio u prilog optužbe te da ugovori o gradnji nisu bili štetni.

Sudski spis ovog slučaju sastavljen je od 7500 stranica, a ispitano je ukupno 50 svjedoka. Sudac Kežić kaže kako nije dokazano da su druge dvije ponude za gradnju bile povoljnije jer ponude nisu postojale. Sve je bio tek razgovor. 'Tvrtka Brodosplit ovime nije oštećena', rekao je sudac.

Brodosplit: Možete nam podmetati koliko god hoćete, ali mi ćemo uspjeti

Suđenje osmorici optuženih u aferi 'Brodosplit' počelo je u studenom 2012. godine, a tijekom više od 16 mjeseci trajanja postupka na Županijskom sudu u Splitu saslušano je pedesetak svjedoka.

Optužnicu u ovoj aferi podignulo je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu u listopadu 2010. godine, ali su na nju optuženici uložili prigovor, koji je izvanraspravno vijeće Županijskog suda odbacilo u veljači 2011. godine kada je optužnica postala pravamoćna.

Prvooptuženog Dragu Mačeka, koji je u inkriminirano vrijeme, 2005. i 2006. godine, zastupao njemački Wessels, naručitelja četiriju tankera, optužnica tereti za zlouporabu položaja. Drugooptuženi je tadašnji direktor Brodosplita Goran Vukasović, a trećeoptuženik komercijalist brodogradilišta Ante Luetić. Njih dvojicu (Vukasovića i Luetića) optužnica tereti za zlouporabu položaja i ovlasti a, po optužnici, Maček ih je poticao na to kazneno djelo.

Za kazneno djelo pranja novca osim njih trojice, optuženi su i Mato Tramontana, Ivica Donkov, Ivan Cesarac, Danijel Nikolić i Hrvoje Matovinović.

Afera 'Brodosplit' otkrivena je 2006. godine kada je iz Austrije stiglo upozorenje o pranju novca u Brodosplitu. Tadašnja se uprava Brodosplita s Wesselsom, koji je naručio izgradnju četiri tankera, dogovorila o poslu po cijeni od 51,5 milijuna dolara po tankeru, ali je Vukasović sklopio dodatna, tzv. pobočna pisma kojima se naručitelju vraća 1,9 posto od ugovorene cijene za proviziju.

Kada je Wessels uplatio pet milijuna dolara predujma, Brodosplit je od toga 4,7 milijuna dolara vratio na naručiteljeve ciparske račune. Novac je bio prebačen u na račun tvrtke u Grazu u Austriji, u kojoj je jedini ovlaštenik bio prvooptuženi Drago Maček koji je podizao novac i doznačavao ga na račun ostalih optuženika za pranje novca.

Petorica okrivljenih - Tramontana, Donkov, Matovinović, Nikolić i Cesarac - taj su novac, kako se navodi u optužnici, primali u Austriji radi prikrivanja stvarnog porijekla tog novca za koji su, prema navodima optužnice, znali da potječe od protupravnog prisvajanja na štetu trgovačkog društva (to jest Brodosplita).

Mateo Tramontana je, prema ranijim navodima medija, (bio) direktor Brodotrogira, a okrivljenici Ivica Donkov i Hrvoje Matovinović zaposlenici Mačekove tvrtke, dok je okrivljenik Ivan Cesarec ekonomski konzultant, a Danijel Nikolić vlasnik tvrtke 'Armator projekt'.

Osim na svoj i privatne račune ovih pet optuženika, Maček je, kako je navedeno u optužnici, isplatio 200.000 eura 'na račun nizozemske tvrtke u vlasništu njemačkog državljanina' te oko 311.000 dolara na račun 'američke tvrtke u vlasništvu britanskog državljanina'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene