Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon povišenja naknade

Izračunali smo koliko će iznositi poskupljenje struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obećali su da neće, no struja ipak poskupljuje. I to zbog povećanja naknade za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Uz pomoć stručnjaka, izračunali smo da će prosječnom kućanstvu struja biti skuplja oko 100 kuna na godinu. U Vladi to ne smatraju poskupljenjem, već nove mjere nazivaju smanjenjem smanjenja pojeftinjenja.

Pročitajte i ovo Novac - 2 Nacrt izmjena Zakona Veće naknade nezaposlenima u drugoj polovici ove godine? Poznato koliko bi trebale rasti, za koga i u kojem razdoblju Slika nije dostupna Most predstavio svoj model Martina Dalić: "Proces otkupa INE nije stao"

Ako se gleda mjesečno, u 2017. električna energija će poskupjeti. Računica kaže ovako: Prosječno kućanstvo troši 3000 kilovatsati mjesečno, uzmemo li da naknada poraste s 3 na 6,5 lipa - godišnji bi se račun povećao za oko 7,5 kn mjesečno. Odnosno 90 kuna godišnje. Dodamo li tome PDV od 13 posto ukupno poskupljenje bi bilo oko 100 kuna na razini godine.

Prije samo tri mjeseca, čuli smo drugačiju priču. "Sigurno će cijena električne energije od Nove godine biti jefitnija za kućanstva", govorio je Ante Čikotić, državni tajnik u ministarstvu okoliša i energetike.

"Nama je u ovom trenutku bitno da građani budu ti koji ne plaćaju veće račune", rekao je još u prosincu premijer Andrej Plenković.

Opskrbljivači čekaju službeni prijedlog Ministarstva. Bivši HDZ-ov ministar okoliša Branko Bačić smatra da je MOST-ov ministar trebao pričekati analizu ugovora koje je sklopio HROTE.

"Ja držim da svi ti ugovori neće biti realizirani. Ne može se samo na temelju ugovora ući u podatak o stvarnom i eventualnom povećanju cijene električne energije", kaže Branko Bačić, saborski zastupnik HDZ-a.

Vrdoljak: To je rezultat neznanja u upravljanju energetikom

Bivši resorni ministar kaže - ovo je rezultat neznanja u upravljanju energetikom. "Ova titank Vlada malo bi piškila, malo bi kakila. Tako da će sigurno doći do nekoliko postotnih poena poskupljenja da li za industriju ili građane, to više niko ne može skužiti u Hrvatskoj", kaže šef HNS-a Ivan Vrdoljak.

Očekuje Vrdoljak i poskupljenje plina. Jer od 1. travnja na snagu stupa Zakon o regulaciji tržišta plina. Hoće li i plin poskupjeti, pitali smo ministra.

"Cijene energenata rastu. Vidjet ćemo što će nam to donijeti", kaže ministar Dobrović. A svaki rast na kraju udari ionako opterećen džep građana.

Čikotića smo podsjetili na prošlogodišnju izjavu

Kakva će točno cijena struje biti, pojasnio je gost Dnevnika Nove TV, Ante Čikotić, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Znate li vi kada bi građani mogli dobiti račune s većom naknadom?

Nakon dubinske analize cijelog sustava, razgovora sa svim sudionicima tržišta, od opskrbljivača, poduzetnika, došli smo do završne faze rješenja. Moram napomenuti da ogromni problemi koje smo naslijedili od Vlade SDP-a i HNS-a na čelu s gospodinom Milanovićem i Vrdoljakom, koji su bez analiza i dubinskih ikakvih promišljanja donijeli te štetne ugovore i nove kvote za vjetar i druge obnovljive izvore energije, nama su danas rezultirale da moramo ići u smijeru povećanja naknade za obnovljive izvore. Ali, mi smo s dodatnim naporima predložili Vladi modele zajedno s ministarstvom financija i drugim resorima, kako bi se taj udar na cijenu električne energije za kućanstva, industriju i poduzetništvo smanjio. U slijedećem periodu ćemo prezentirati kroz rad Vlade i drugih mjera u Saboru da cijena električne energije ne poskupi. To je prva i zadnja točka koju smo sagledavali da se preko leđa građana ne osjeti poskupljenje struje zbog loših odluka prethodnih Vlada, konkretno pričam o cijeni obnovljivih izvora.

Izračunali smo, povećanje je za nekakvih 100 kuna na razini godine. Rekli ste da nećete dizati cijenu struje. Zašto poskupljenje?

Znači, cijena električne energije u odnosu na 2016. godinu će biti manja.

Hipotetski, ako to stupi na snagu u travnju, hoće se to osjetiti na računu za idući mjesec?

Znači na razini 2017. godine mi ćemo minimalno podignuti naknadu za obnovljive izvore energije, zbog bivše Vlade.

Znači imat ćemo veće račune?

Imat ćemo manje račune u odnosu na 2016. godinu i to značajno već sad osjećaju građani.

Ali digli ste naknadu, znači imat ćemo veći račun?

Znači u odnosu na 2016. godinu, cijene će biti značajno manje, a naknada sama će se minimalno povećati.

U izjavi s kraja 2016. godine rekli ste da neće doći do poskupljenja. Zašto?

Nije ni došlo u odnosu na 2016. godinu. Cijena električne energije pojeftinila je za građane.

Onda je ovo zapravo smanjenje smanjenja?

Znači ono što je naš cilj i interes jest da industrija i poduzetništvo budu konkurentni u odnosu na okružje, da imamo dobre okvire za poduzetništvo i da građani ne osjete povećanje cijene električne energije. Mi imamo čitav niz paketa koje smo razmatrali i mi smo te pakete prezentirali na Vadi.

Kad možemo očekivati veće račune?

U slijedećem periodu sagledavamo više modela, jer ne želimo da građani osjećaju poskupljenje električne energije.

Što je s plinom? Hoće li poskupljivati plin?

Plin je tržišna kategorija i plin sam po sebi varira kako varira i tržište. Što se tiče cijene plina, mi ćemo u slijedećem periodu napraviti sve što možemo kao država da se smanje transportne cijene na koje mi možemo utjecati, a tržište će regulirati tu cijenu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene