Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽUPA DUBROVAČKA

Pobuna na jugu: Novi granični prijelaz mogao bi im oteti djedovinu?

Problemi s graničnim prijelazom (Video: Dnenvik.hr) - 2
Problemi s graničnim prijelazom (Video: Dnenvik.hr) - 2 Dnenvik.hr
Aktualno Galerija Problemi s graničnim prijelazom (Video: Dnenvik.hr) - 1 Problemi s graničnim prijelazom (Video: Dnenvik.hr) - 1 Foto: Dnenvik.hr +0 Problemi s graničnim prijelazom (Video: Dnenvik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Građani Župe Dubrovačke bune se protiv izmještanja graničnog prijelaza s Bosnom i Hercegovinom. Prema planu Ministarstva financija, trebao bi se naći dublje u hrvatskom teritoriju pa mještani tvrde kako će im kolone prema granici biti na kućnom pragu.

Granični prijelaz Gornji Brgat uskoro bi treba biti zatvoren, a izgrađen novi - schengenski koji bi bio oko 700 metara više u hrvatskom teritoriju.

Pročitajte i ovo Racijom u BiH razbijen superkartel velika akcija Pao superkartel u susjedstvu: Među uhićenima ravnatelji policije i bolnice, poduzetnici, influencerica... Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima

''Kod ulaza u moju kuću preko ljeta je kolona od moje kuće 100 metatra. Ako se napravi taj novi granični prijelaz ja ću biti blokiran, neću moći doći kući'', ispričao je Ivan Radić.

Poučeni iskustvom stanovnika Metkovića kojima novi Schengenski granični prijelaz u blizini kuća zagorčava život, mještani kažu, sve žele spriječiti na vrijeme. Najviše se boje ljetnih gužvi.

''Više puta nam se dogodi da bude neki sudar na magistrali, čitav promet od aerodroma, od Cavtata sve ide preko Brgata. Jedino onda možemo proći avionom i bodom, drugog načina nema'', pojadao se Ivo Pavlović.

Osim gužvi i blizine graničnog prijelaza sporno im je što bi iza novog graničnog prijelaza ostalo više od 100.000 kvadrata njihove zemlje.

''Puno nam zemlje ostaje iza graničnog prijelaza koja neće vrijediti ništa, a to je naša djedovina. Nije fer prema nama'', rekao je Stjepan Knego, član mjesnog odbora Donji Brgat.

Načelnik općine žalio se ministarstvu financija kada se doznalo da bi se granični prijelaz izmjestio na novu lokaciju.

''Naveli smo sve probleme koje očekujemo s obzirom na blizinu naselja, crkve, groblja, kolnih pristupa, potencijalnu mogućnost zaustavljanja prometa i na ove dvije županijske ceste u slučaju veće kolone'', rekao je Silvio Nardelli, načelnik općine Župa Dubrovačka.

Ministarstvo se na žalbu Općine još nije očitovalo, a ni na naš upit vezan uz problem izmještanja granice nije stigao odgovor iz Zagreba. Građani poručuju, ustrajat će dok ih se ne čuje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene