Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješavanje problema

Dozvole na koje se čeka godinama: Evo kakve nas promjene očekuju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brže izdavanje građevinskih i uporabnih dozvola te kraće procedure pri pokretanju građevinskih radova - samo su dio promjena predviđenih izmjenama Zakona o gradnji.

Smanjenju građevinske birokracije mogu se radovati i jedinice lokalne samouprave, ali i država.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Izmjene u poreznoj reformi - 6 Iz džepa u džep Doznaje Dnevnik Nove TV: Nakon ukidanja prireza, Vlada kreće u doradu porezne reforme

Na građevinske i uporabne dozvole u Hrvatskoj se nerijetko čeka godinama.

"Mi smo imali slučaj da se dozvola ne može izdati odnosno realizirati 3-4 godine, i onda takve investicije više nemaju nikakvog smisla", kaže Marina Vartušek, dipl. inžinjer građevine.

Zato resorno ministarstvo mijenja Zakon o gradnji. Izmjenama bi se, među ostalim, trebalo stati na kraj problemima s ishođenjem dozvola za čestice s velikim brojem vlasnika. Svakog od njih građani više neće morati fizički pronaći.

"Ako ima puno susjeda prilikom ishođenja građevinske dozvole - susjeda koji nisu poznati, koji su u inozemstvu, odnosno koji su mrtvi - dakle upisi su na mrtve, čovjek će moć na oglasnoj ploči oglasiti to i dobiti građevinsku dozvolu", kaže Lovro Kuščević, ministar graditeljstva (HDZ).

Vlasnike kuća obradovat će i novost da se dopušteno odstupanje u građenju sa zgrada proširuje - na sve građevine.

"Sada se ta odstupanja toleriraju, odnosno reguliraju prema pravilima struke. Dakle, ne mora radi 10 centimetara odstupanja od projekta čovjek biti kažnjen da ne može dobiti uporabnu dozvolu i biti ucrtan u katastar", kaže Kuščević.

U katastar grada Skradina davno je trebala biti ucrtana nova sportska dvorana i prilazne ceste. No njihovo financiranje iz EU fondova propalo je zbog nedostataka uvijek aktualnog Zakona o gradnji.

"Nakon 3 godine, silom zakona prestaje vrijedit građevinska dozvola i jednostavno to znači - ispočetka. Cijeli postupak ispočetka", objašnjava Nedjeljko Dujić, gradonačelnik Skradina.

Zato ministarstvo uvodi mogućnost produženja roka važenja građevinske dozvole za dodatne tri godine. Manja birokracija gradove i županije čeka i pri gradnji prometnica i ostalih komunalnih projekata. Profitirat će i država.

"Kad postoji državni interes, kad je to strateški projekt, moguće je dobiti građevinsku dozvolu, kasnije i uporabnu dozvolu bez obzira ukoliko i nisu rješeni vlasnički odnosi, naravno uz dokaz da je pokrenut postupak izvlaštenja i da su novci deponirani na račun suda", kaže Kuščević.

Izmjene Zakona o gradnji Vlada je jednoglasno usvojila. U Saboru će zastupnici o njima raspravljati za deset dana - čim se vrate s odmora.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene