Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SSSH prosvjeduje

'Izmjene uvjeta za umirovljenje zastupnika su 'bacanje prašine u oči''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez samostalnih sindikata Hrvatske ocijenio je da je prijedlog izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojim se pooštravaju uvjeti za umirovljenje zastupnika, samo 'bacanje prašine u oči' javnosti koja već mjesecima radi pritisak na političku klasu da dokine svoj besramno privilegirani položaj u mirovinskom sustavu.

Najavljujući akciju prikupljanja potpisa za provođenje referenduma za izmjenu tog zakona, SSSH je isticao da sadašnji zakon legalizira diskriminaciju građana temeljenu na pripadnosti određenoj socijalnoj grupaciji, podsjeća sindikat u priopćenju.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nova objava na Facebooku Milanović se ponovo oglasio: "Imamo inflaciju pohlepe! Država to može riješiti" Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada

'Sada Vlada bombastično najavljuje da će zastupnici morati odraditi čak cijeli, a ne samo pola mandata kako bi stekli pravo na zastupničku mirovinu'. Istodobno, najavljeno povećanje dobi za stjecanje prava na odlazak u mirovinu, za zastupnika na 60 a za zastupnicu na 55 godina, još uvijek je u suprotnosti s općim propisom po kojem građani to pravo ostvaruju sa 65, odnosno 60 godina života.

Zastupnička mirovina u Švedskoj iznosi 64 posto zastupničke plaće, u Njemačkoj 24 do 68 posto (ovisno o drugim uvjetima), a u Sloveniji je Ustavni sud ukinuo povlaštene mirovine. Takav prijedlog zakonskih izmjena u suprotnosti je i s presudom Ustavnoga suda prema kojoj se do 2018. godine uvjet dobi mora izjednačiti za oba spola, upozorava SSSH. Sindikat podsjeća kako švedski parlamentarci moraju odraditi tri mandata da bi stekli pravo na zastupničku mirovinu a njemački dva, dok je uvjet dobi i u Švedskoj i u Njemačkoj 65 godina života.

Sindikalci zaključuju da je 'nešto trulo' u načinu na koji zastupnici poimaju demokraciju, te svoju ulogu i odgovornost. Umjesto rada za opće dobro i boljitak svih hrvatskih građana, oni već godinama zlorabe položaj na koji su ih izabrali sada već masovno obespravljeni i osiromašeni građani. Ako Vlada ostane pri sadašnjem prijedlogu izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, i SSSH će ostati pri zahtjevu za provođenjem referenduma o njihovu ukidanju, stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene