Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo na što se liječnici žale

''Mi smo na kraju svedeni na dobro educiranog, jako odgovornog administratora''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je prošli tjedan završila javna rasprava oko izmjena rada za liječnike primarne zdravstvene zaštite, na adresu HZZO-a stiglo je mnogo primjedbi.

Provjerili smo na koje se izmjene liječnici žale i hoće li ih HZZO promijeniti prije nego što zažive.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama" Mate Rončević, čelnik Upravnog vijeća KBC Split Svjetski dan zdravlja Nikad duže liste čekanja, ali u Splitu su uspjeli u nečemu što je izgledalo nemoguće. Šef Upravnog vijeća otkriva recept za uspjeh

Prema novim izmjenama HZZO-a, uspješnost obiteljskih liječnika mogla bi se mjeriti po broju ispisanih uputnica.

"Mjeri nam se koliko smo uputnica napisali, mjeri nam se koliko smo lijekova izdali, mjeri nam se koliko smo ljudi držali na bolovanju. Mi smo na kraju svedeni na dobro educiranog, jako odgovornog administratora koji treba opsluživati osiguravatelje i bolničke liječnike", kaže Vjekoslava Amerl Šakić, obiteljska liječnica.

Obiteljski liječnici kažu kako im je teško na taj način raditi, jer svaka bolnica ima svoj princip rada.

"Tri zagrebačke bolnice, tri brda, različiti postupnici - od toga da ne treba niti jedna pretraga za jednu operaciju do toga da ih treba najmanje deset!", kaže Ines Balint iz KOHOM-a.

Jedna od mogućih izmjena koja bi teretila obiteljske liječnike su...

"Pedijatrijska bolovanja. Kako se može uspješnost našeg rada mjeriti s nečim što netko drugi radi u sustavu? Nit smo dijete pregledali nit smo procijenili i indicirali bolovanje, a nama se računa naša uspješnost!", objašnjava Balint.

"Ja sam u srijedu radila izvještaj za prošli mjesec. Pedijatrijska bolovanja su mi uključena u moju stopu bolovanja i zbog toga ću ovaj mjesec imati kaznu", kaže Amerl Šakić.

Zašto su određene izmjene odredili i hoće li one zaživjeti, HZZO o tome ne želi govoriti. Prošli tjedan je završila javna rasprava i sada tek čitaju sve primjedbe kojih je mnogo....

"Oko 300 primjedbi, tako da će nam trebati neko vrijeme da ih obradimo. Svaka od njih će biti pomno obrađena i vidjet će se što se doista može usvojiti", objašnjava Nenad Korkut iz HZZO-a.

U HZZO-u vjeruju kako će cijeli postupak završiti za dva tjedna. Obiteljski liječnici poručuju neka ih prestanu ograničavati u njihovu poslu i puste da rade ono što znaju najbolje - a to je liječiti svoje pacijente.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene