Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcija HSP-a dr. Ante Starčević

'Izjave Bošnjakovića i Borovca su netočne i u kontradikciji s DORH-om'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na uhićenje branitelja Tihomira Purde reagirao je i HSP dr. Ante Starčević.

Prema HSP-u dr. Ante Starčević Srbija je 22. srpnja 2010. godine predala Hrvatskoj popis osoba optuženih ili osuđenih zbog kaznenih djela ratnih zločina, kao i onih protiv kojih je u tijeku istraga zbog tih djela na sastanku mješovite komisija Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske i Ministarstva pravde Republike Srbije za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih zbog kaznenih djela ratnih zločina, kao i onih protiv kojih je u tijeku istraga zbog tih djela, i kako su ti popisi razmijenjeni na radnom sastanku dviju strana.

Pročitajte i ovo Bruna Esih ušla je u Hrvatsku stranku prava "Bog i Hrvati" Zvijezda hrvatske desnice vraća se u politiku: Bruna Esih učlanila se u poznatu stranku i najavila borbu Odlikovanje branitelja - 1 Nakon 30 godina Predsjednik Milanović odlikovao branitelje: "Ovo je malen, ali i velik dug časti koji Hrvatska ima prema vama"

>> VIDEO: Skup ispod vukovarskog vodotornja i molitva za Purdu

>> Srbija spremna prepustiti Purdu Hrvatskoj?

'Izjave ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca 'da hrvatske vlasti nemaju obavezu obavještavati hrvatske građane da je za njima raspisana tjeralica odnosno da su na popisu osumnjičenih osoba' je netočna i u izravnoj kontradikciji s priopćenjem DORH-a iz srpnja 2010. godine', rekao je u priopćenju Pero Kovačević.

Kovačvić: DORH je naveo da je svrha popisa evidencija

Kovačević je rekao kako u tom DORH-ovom priopćenju stoji da je svrha tih popisa evidencija osoba za koje postoji bilo osnovana sumnja bilo optuženje ili pak presuda zbog počinjenja kaznenih djela ratnih zločina, a kako bi se tim osobama dala mogućnost njihove obrane pred nadležnim sudom te potom sankcioniranje počinitelja bilo osuđujućom bilo oslobađajućom presudom.

Ovaj slučaj pokazuje grube propuste i totalnu nekoordinaciju u rada Ministarstva pravosuđa i MUP-a i pokušaj pravdanja vlastite odgovornosti, rekao je Kovačević

Iz HSP-a dr. Ante Starčević kažu da zainteresirane osobe mogu dobiti informaciju nalaze li se na popisima osoba protiv kojih se vodi ili su bili vođeni postupci zbog kaznenih djela ratnih zločina. No, napominju da se ti podaci ne smiju umnožavati, objavljivati, posebno ne u sredstvima javnog priopćavanja.

'Ministarstva pravosuđa i policije pravdaju vlastitu odgovornost'

'Ovaj slučaj pokazuje grube propuste i totalnu nekoordinaciju u rada Ministarstva pravosuđa i MUP-a i pokušaj pravdanja vlastite odgovornosti ova dva ministarstva za učinjene propuste jer su oba ministarstva u posjedu popisa osumnjičenih osoba koji je Srbija službeno predala Hrvatskoj, kao i raspisanih međunarodnih tjeralica koja je Srbija izdala za hrvatske državljene putem Interpola', stoji u priopćenju.

Budući je Srbija obmanula Hrvatsku i nije u popisu osumnjičenih osoba koji je predala Hrvatskoj uvrstila Tihomira Purdu, kažu iz HSP-a, tražimo da Hrvatska inzistira da Srbija povuče raspisanu međunarodnu tjeralicu za Purdu i odustane od podnošenja zahtjeva za izručenje Tihomira Purde i prepusti eventulno procesuiranje Purde Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene