Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sastanka koalicije

Plenković: ''Zabranili bi rad nedjeljom osim 16 tjedana u godini''

Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon sastanka vladajuće koalicije.

U 13 sati počeo je sastanak vladajuće koalicije. Neke od tema bile su stanje u zdravstvenom sustavu, cijepljenje, ali i zahtjev za opozivom ministra Vilija Beroša. Raspravljalo se i o incidentu u Borovu. Nakon sastanka je pred novinare izašao premijer Plenković. 

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Kazao je kako se raspravljalo o pomoći drugim sektorima koji su se našli u problemima zbog pandemije - povremenim prijevoznicima, brodarima, organizacijama u kulturi. 

"Ministar Ćorić je predstavio koncept promjena u HGK i koncept promjena Zakona o trgovini, a ministar Aladrović predstavio je detaljno daljnje korake u reformi sustava socijalne skrbi", rekao je premijer, dodavši kako su raspravljene i druge važne teme, poput obnove. 

Rad nedjeljom

"Zakon o trgovini podrazumijeva pitanje rada nedjeljom. Ideja je da se rad nedjeljom zabrani osim 16 nedjelja u godini, uzeli bi u obzir turističku sezonu. Što se tiče zakona o HGK, on ima tri važne točke, ona društva koja su članovi HGK, a plaćaju najmanju članarinu, onu od 42 kune, oni ne bi plaćali ništa. Oni veći bi nastavili plaćati. Prihodi bi se smanjili za 60-ak milijuna kuna, a nadomjestio bi se prihodima HGK na tržištu ili sredstvima iz pojedinih resora na koja se naslanjaju aktivnosti HGK. To bi podrazumijevalo i racionalizaciju broja zaposlenih u HGK", rekao je Plenković.

Što se tiče sustava socijalne skrbi, ministar Aladović predstavio je smjer daljnih reformi, kazao je.

"Nećemo podržati Zlatu Đurđević"

Oko imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, stajalište HDZ-a je nepromijenjena te ako kandidatkinja Đurđević bude predložena HDZ ju neće podržati, ponovio je Plenković. Još jednom je ponovio zašto ju neće podržati. 

"Temeljni razlozi su to što je ona prije mjesec i pol pristala biti kandidatkinjom mimo javnog poziva na koji se propustila javiti. Njoj kao profesorici prava sigurno nije nepoznat institut javnog poziva i ne može se razumjeti da nije znala za to. Pristala je ići u protuzakonitu proceduru, nije čelno mjesto predsjednika izbor za higijeničara u 1. razredu osnovne škole pa da bismo ignorirali nepoštovanje. Stvar je sasvim jasna i što se tiče vladajuće većine mislim da tu stavovi konvergiraju", rekao je. 

Upitan hoće li se raspisivati novi javni poziv, rekao je kako će se vidjeti kada će se doći u daljnju fazu. 

"Odluka iz Subotice šteti odnosima"

"Odluka subotičke gradske skupštine o proglašavanju bunjevačke ikavice službenim jezikom tog grada je neprihvatljiva i šteti odnosima dviju zemalja, a ministarstvo vanjskih i europskih poslova će prosvjedovati protiv nje", rekao je Plenković.

Subotička gradska skupština u četvrtak je izmjenom Statuta grada proglasila takozvani bunjevački jezik jednim od četiriju u službenoj upotrebi u tom gradu, uz srpski, hrvatski i mađarski, a ta odluka će na snagu stupiti od sredine ovog mjeseca.

Predsjednik Demokratske stranke Hrvata Vojvodine Tomislav Žigmanov osudio je tu odluku, ponavljajući da je bunjevačka ikavica hrvatski dijalekt, te da je njezino proglašenje službenim, nehrvatskim jezikom politički čin koji nema zakonsko, znanstveno lingvističko, kao ni povijesno utemeljenje.

Premijer Plenković je također izrazio snažno protivljenje toj odluci kojom se "nastoji raslojiti položaj Hrvata u Srbiji, dijeleći ih na Hrvate i Bunjevce".

"Za nas je to neprihvatljivo i ministarstvo vanjskih i europskih poslova će prosvjedovati prema vlastima Srbije protiv ove odluke", najavio je Plenković.

"Svi ovi pokušaji koji idu za slabljenjem identiteta hrvatske manjine u Srbiji su potezi kojima se mi snažno protivimo i smatramo da nisu dobri niti za Hrvate u Srbiji niti za odnose između dviju zemalja", dodao je.

Bez komentara na optužnicu protiv Kuščevića

Nije htio komentirati postupak protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića protiv kojeg je danas podignuta optužnica. Na pitanje zašto rekao je: "Predmet je došao u fazu u kojoj ga neću komentirati."

Pomalo se iznenadio kada novinari više nisu imali pitanja. 

"Ništa drugo nemate? Ništa u vezi slobode medija?", rekao je Plenković, aludirajući na izjave predsjednika Milanovića koji je u Splitu premijeru poručio da mu predsjednik Sabora Gordan Jandroković ''radi o glavi''. Milanović se žestoko obrušio i na HDZ, ali i na HRT. Optužio ih je da su prevaranti i državna sramota. 

Milanović je u svojoj izjavi poručio "gospodi iz vrha HDZ-a" kako bi bilo dobro da prestanu lagati, jer "tko laže taj i krade".

"Jandroković je jučer opet lagao da je Zlata Đurđević postupila protuzakonito, to je laž. Ako on može reći za svakoga da je klaun, onda ja mogu reći tko laže taj i krade", naglasio je. Ustvrdio je da Đurđević nije prekršila nikakav zakon ni Ustav.

Milanović je, naime, komentirao jučerašnje gostovanje aspirantice za predsjednicu Vrhovnog suda koju je urednik HRT-ove emisije Otvoreno, prema Milanovićevim riječima, prevario jer je u emisiju pozvao osobu koja nije kandidat za tu poziciju te je otvoreni kritičar Đurđević.

"Priušteno joj je to da je u emisiju ubacio, protivno dogovoru, četvrtu osobu koja nije s javnog poziva, nego je njezin kolega s fakulteta s kojim nije u dobrim odnosima, to je lopovluk", poručio je Milanović. Na kraju se ispričao novinarima na povišenim tonovima.

"Niste se baš ponašali novinarski. Solidarnost je jedno, kolegijalnost je jedno", istaknuo je Milanović.

Čačić: "Rasprave su bile intenzivnije"

Prvi je pred novinare prije premijera izašao član vladajuće koalicije Radimir Čačić.

"Sastanak je bio nakon duže vremena u direktnoj komnukaciji, pa su rasprave bile intenzivnije. Podržali smo koncept HGK, dobro je postavljen", rekao je Čačić. 

Kazao je kako se raspravljalo i programu za oporavak, tržišnoj poljoprivredi te širokopojasnom internetu. 

"Uvođenje širokopojasnog interneta direktan poticaj za privatni sektor", kazao je Čačić.

Upitan možemo li u roku od pet godina povući sredstva EU koja su nam na raspolaganju, Čačić kaže kako on to može garantirati. 

"Na raspolaganju su ogromna sredstva, ali su bome ogromne i naše potrebe. Aposlutno sam siguran da mi to možemo potrošiti", kazao je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene