Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izjava predsjednika Mesića povodom Dana Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u povodu Dana Europe, javnosti je uputio poruku u kojoj je podsjetio na presudnu važnost antifašizma kao ljudskog, a ne ideološkog opredjeljenja za ujedinjenu Europu i opstanak demokracije uopće.

Predsjednik Mesić potvrdio je nepovratnu opredjeljenost Hrvatske za milenijski projekt europske integracije i njezine vrijednosti: demokraciju, vladavinu prava, borbu protiv korupcije, toleranciju i jednakopravnost u odnosima unutar društva i ravnopravnost u međunarodnim odnosima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

Izjavu predsjednika Mesića prenosimo u cijelosti: 


IZJAVA PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE

Dan Europe, 9. svibnja, prilika je da se prisjetimo vrijednosti na kojima je sazdana Europa i da potvrdimo našu čvrstu privrženost tim vrijednostima i projektu ujedinjene Europe kojoj težimo i u kojoj ćemo se nedvojbeno uskoro naći. U isto vrijeme to je i prilika da podsjetimo na činjenicu kako je isti datum i Dan pobjede, dan kada se prisjećamo trijumfa nad silama fašizma i nacizma u Drugome svjetskom ratu i kada odajemo dužnu počast kako žrtvama fašizma, tako i svima koji su pali u antifašističkoj borbi.

Danas je, možda više no ikada, potrebno krajnje jasno reći kako ni ujedinjene Europe, ni Dana Europe ne bi bilo, da nije bilo pobjede nad fašizmom i nacizmom. Zato ne smijemo nikada i nikome dopustiti da dovodi u pitanje antifašizam, ili da ga - pod krinkom obračuna s ideologijom što je desetljećima dominirala dijelom Europe i svijeta - kompromitira ili proglašava prevladanim.

Antifašizam je ljudsko, a ne ideološko opredjeljenje, on je u samim temeljima ujedinjene Europe, bez njega nije bila moguća pobjeda demokracije prije više od šest desetljeća, niti je moguć opstanak demokracije danas i sutra.

Republika Hrvatska nepovratno je opredijeljena za demokraciju,
vladavinu prava, borbu protiv korupcije, toleranciju i jednakopravnost u odnosima unutar društva i ravnopravnost u međunarodnim odnosima. 

Mi svoju budućnost vidimo u velikoj europskoj obitelji, u redovima demokratski opredijeljenih zemalja i u globalnome društvu u kojemu nijedna država neće biti objekt, a sve će biti subjekti. Usmjerena prema takvoj budućnosti, ali i svjesna svoje prošlosti, Republika Hrvatska potvrđuje svoju vjeru u budućnost ujedinjene Europe i u volju i sposobnost da, usprkos povremenim problemima, milenijski projekt europske integracije bude dovršen na način da će obuhvatiti sve zemlje Staroga kontinenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene