Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Gotovinu smo locirali prisluškujući razgovor sa suprugom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte objasnila je u utorak u Bruxellesu okolnosti u kojima je dala pozitivnu ocjenu za hrvatsku suradnju s Haškim sudom u jesen 2005. godine neposredno prije pokretanja pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

Tužiteljica je istaknula da je tada Hrvatska postigla punu suradnju s Haškim sudom zahvaljujući pritisku Europske unije, koja je time uvjetovala početak pristupnih pregovora.

Pročitajte i ovo Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male Poziv - 2 Poziv Domagoja Mikića Na dan im kraj kuće prođe 800 kamiona, a vozači bacaju bočice s urinom: "Svi smo već pred pucanjem"

- Dobro se sjećam da mi je premijer Ivo Sanader, koji nam je mnogo pomogao, rekao da će izručiti generala Gotovinu, ali da ga smatra nevinim, rekla je Del Ponte u Bruxellesu u raspravi o rezultatima rada Haškog suda.

- Imamo dakle premijera koji smatra da je optuženi nevin, ali je spreman izručiti ga u Den Haag. Zašto je spreman? Zbog političkog pritiska, zbog pregovora s Europskom unijom. To je za nas bilo od velike pomoći, rekla je Del Ponte.

Ona je opisala svoj posjet Zagrebu 30. rujna 2005. kada su joj predočeni dokazi da je Gotovina lociran.

- Dobro se sjećam toga jutra već u zračnoj luci, premijer Sanader je telefonom stupio u kontakt sa mnom, kazavši mi da su locirali Gotovinu. Kada smo došli u Zagreb predočeni su nam dokazi da je doista tako, rekla je Del Ponte istaknuvši da ona nije vjerovala "samo tako, na riječ".

Objasnila je da su joj u Zagrebu pustili snimku telefonskog razgovora generala Gotovine s njegovom suprugom, koja je prema Del Ponte imala 20-tak različitih brojeva mobitela, koje je koristila u komunikaciji s mužem.

Na snimci "smo mogli čuti generala Gotovinu, koji je govorio o meni, znao je da taj petak putujem u Zagreb i o tome je pričao sa suprugom", rekla je Del Ponte.

Objasnila je također svoju izjavu koju je dala na konferenciji za novinare nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom i premijerom, kada je rekla da je "razočarana što Gotovina nije u Den Haagu".

Sljedeći ponedjeljak, 3. listopada u Luxembourgu, kada je EU odlučila otvoriti pregovore s Hrvatskom, Del Ponte je rekla da Hrvatska u potpunosti surađuje.

- Novinari su izvukli pogrešan zaključak nakon moje izjave u Zagrebu, ja sam bila doista razočarana što Gotovina nije u Den Haagu, a nakon moje ocjene iznesene u Luxembourgu, zaključili su da sam bila pod pritiskom, što je također bilo krivo, rekla je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene