Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Vridne ruke'

Izgubile posao pa osnovale zadrugu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U broju nezaposlenih, žene prednjače, a kad je riječ o svijetu poduzetništva, tu su još uvijek slabiji spol. Kako bi se to promijenilo, pokušalo se educirati žene u Sinju.

Marija tka na tradicionalni način tkanine za suvenire i kulturnoumjetnička društva, a od Nedinih ruku nastaju modernije torbe s motivima narodnih nošnji. One su članice zadruge Vridne ruke žena cetinskog kraja. Izrađuju mnoštvo toga od suvenira i kolača do posteljine.

Pročitajte i ovo Trgovački centar u Petrinji - 2 Posao za 50 poduzetnika U Petrinji novi poduzetnički centar, ali od kontejnera: "Daje mi nadu da će biti bolje, da će se izgraditi naš grad" Otpad, ilustracija U Hrvatskoj 30 tvornica Kako riješiti problem plastičnih vrećica? Mjere smanjenja nisu urodile plodom, a zabrana bi značila otkaze

'Skupilo se nas 14 žena, svi različitih zanimanja, ali imali smo nešto zajedničkoga, svi smo ostali bez posla i tako smo se udružili u tu zadrugu', kaže Marija Kovačević.

Osnivanje zadruge samo je jedna od mogućnosti ulaska u svijet poduzetništva u kojem su žene još uvijek slabiji spol. Kako bi se to promijenilo, pokušalo se danas podučiti i osvijestiti žene u Sinju. 'Cilj nam je da nekako pokrenemo žene da počnu same razmišljati o tome da pokrenu vlastiti posao, da se zapravo maknu iz svijeta nezaposlenosti, mislim da ima sad i dosta poticaja, dosta kredita i to bi trebalo iskoristiti, naprosto u ovoj krizi naći nekakav poticaj da promijenimo tu situaciju', kaže Meri Butirić iz Ženske inicijative HNS-a.

>> Sve je više žena poduzetnica, bolje prolaze u krizi...

Šanse postoje i kroz EU fondove, a poseban kreditni program namijenjen ženama ima i Hrvatska banka za obnovu i razvoj. 'Uvjeti su vrlo povoljni i s obzirom na kamatnu stopu i s obzirom na rokove otplate, tu je najviši rokovi su do 12 godina uključujući tri godine počeka, kamatna stopa je 4 posto s mogućnošću subvencije dva postotna poena od strane Ministarstva obrta i poduzetništva', kaže Mira Krneta iz HBOR-a.

Iako je pokrenuti vlastiti posao još teško poput prolaska kroz iglene uši, žene iz Zadruge Vridne ruke cetinske krajine imaju svoj san. 'Želimo otvoriti jedan mali pogon sa svim ovim zanimanjima, objedinit, a ne da radimo od doma pa onda donesemo to što neko napravi i prodaje, i da još zaposlimo žena', kaže Marija Kovačević koja, ako i njene kolegice, vjeruje da će taj san i ostvariti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene