Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izglasovan osječki gradski proračun za 2007.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradski vijećnici večeras su većinom glasova na sjednici Gradskog vijeća izglasovali osječki gradski proračun za godinu 2007. koji je, prema ocjeni gradonačelnika Ante Đapića, dosad najbolji jer je i razvojni i socijalni, a "težak" je oko 500 milijuna kuna.

Od 19 nazočnih vijećnika za proračun je glasovalo njih 13, osam s Nezavisne liste Branimira Glavaša, jedan nezavisni i četiri vijećnika koalicijskog partnera HSP-a. Protiv je bilo šest oporbenih vijećnika (HNS, HDZ, HSU, HSS, HSLS), a vijećnici SDP-a sjednicu su napustili prije glasovanja o proračunu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon odbijenih amandmana Pupovac raspalio po Vladi: Zašto se vašeg ministra ne može dobiti danima, tjednima, mjesecima Slika nije dostupna Test za premijera Talijanska vlada tražit će glasovanje o povjerenju zbog proračuna

Gradonačelnik Đapić rekao je da su uskladili određene probleme s koalicijskim partnerom te da je proračun koji je izglasovan identičan onome koji je trebao biti prihvaćen 21. prosinca, kada se vijećnici Nezavisne liste Branimira Glavaša (koji su članovi Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje) nakon stanke nisu vratili na sjednicu.

Spornih osam milijuna kuna između koalicijskih partnera (vijećnici Nezavisne liste Branimira Glavaša tražili su taj novac za osječki stadion, što Đapić nije prihvatio) riješeno je jučerašnjim potpisivanjem sporazuma o partnerstvu između gradonačelnika Đapića i osječko-baranjskog župana Krešimira Bubala (koji je i predsjednik HDSSB-a). 

Sporazum se odnosi na kupnju zemljišta u osječkoj Slobodnoj zoni vrijednog 14,5 milijuna kuna, od kojih će grad osigurati osam milijuna kuna, a ostalo Županija.

Na početku sjednice predsjednica osječkoga SDP-a Biljana Borzan je rekla kako je "današnje izglasavanje proračuna cirkus", te je tražila da se u dnevni red uvrsti i izvješće o koalicijskom, kako je ocijenila, "sramotnom ponašanju", nakon čega su ona i drugi SDP-ov vijećnik napustili sjednicu budući da prijedlog nije prošao.

Srećko Jelinić iz HDZ-a ustvrdio je kako je "večerašnja sjednica neregularna jer nije poštovan zakonski rok od sedam dana za sazivanje sjednice Gradskog vijeća" te da su pozive dobili jučer.

Tri vijećnika iz HSU-a, HNS-a i HSS-a sjednicu su napustili nakon što je izglasovan proračun, ističući da nisu glasovali za proračun jer ga smatraju nedovoljno razvojnim te da je znatan dio proračuna utemeljen na zaduženju. Zamjerili su i koalicijskim partnerima na ponašanju, ocjenjujući da je ono štetno za funkcioniranje grada.

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je, među ostalim, i prijedlog odluke o izvršavanju proračuna za 2007., te prijedlog projekcije osječkog proračuna od godine 2007. do 2009.

Osječki gradonačelnik Anto Đapić i dogradonačelnik Vladimir Šišljagić (HDSSB) istaknuli su kako je večerašnjim prihvaćanjem gradskog proračuna za sljedeću godinu omogućena realizacija mnogih važnih projekata za razvoj grada, od komunalne infrastrukture do socijalnih i kulturnih potreba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene