Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporuke katoličkog portala

Izdan naputak za glasovanje 'pravih katolika' na izborima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Internetski portal katolik, povodom objavljivanja datuma parlamentarnih izbora, objavio je naputak za glasovanje u skladu s katoličkim identitetom.

'Pobačaj, umjetna oplodnja, istraživanje matičnih stanica embrija, eutanazija i legalizacija homoseksualnih brakova su pet spornih stavova koji zadiru u moral i izravno se protive nauku Crkve', stoji u naputku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NHS poziva članove da izađu na izbore Slika nije dostupna Sanader: HDZ neće dopustiti ponovno dijeljenje Hrvata

Ističe se kako pravi katolik ne bi smio glasovati za kandidata koji podupire bilo koji od navedenih stavova. Primjerima se objašnjava kako stvar funkcionira u praksi. Pojašnjava se da neki političar, iako je odličan govornik, kulturan, obrazovan, ne može dobiti glas katolika ako se zalaže za pobačaj jer je to ubojstvo i smrtni grijeh.

Portal Katolik svojim čitateljima savjetuje da nikako svoj glas ne poklone osobi koja se zalaže za legalizaciju homoseksualnih brakova. Upozoravaju da takav političar, iako može biti ljubazan, načitan i iako zna tri jezika, doprinosi raspadu obiteljskih vrijednosti.

Katolicima se savjetuje da prije glasovanja utvrde stavove pojedinih kandidata po tim pitanjima i upozorava ih se da će se u predizbornoj kampanji u Hrvatskoj mnogi kandidati predstaviti kao katolici ili bar u najmanju ruku kao demokršćani.

'Izbor manjeg zla'

'Drugi problem može biti, da ne postoji nijedan kandidat koji se ne zalaže za barem jedan od pet neprihvatljivih stavova', piše portal Katolik i predlaže da u tom slučaju po načelu izbora manjeg zla, katolik treba glasovati za onog kandidata ili stranku koja ima najmanje nemoralnih stavova, jer ako ne glasa, može doprinijeti pobjedi onoga kandidata koji ima više neprihvatljivih stavova.

Priručnik sugerira da da katolički glasač treba na osnovi moralnih načela, koja su od primarne važnosti, eliminirati one kandidate koji se zalažu za sve ili neke od pet spornih stavova, a onda ostale kandidate evaluirati prema stavovima o sekundarnim pitanjima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene