278750
278750
278750
278750
278750

Izbori za Europski parlament: Čekaju vas drugačiji izborni listići, znate li KAKO glasati?

  • , 16.03.2013., 22:29
  • Autor:
  • komentara

Do izbora za europski parlament ostalo je manje od mjesec dana. A birače na europskim izborima čekaju nova pravila. Evo koja!

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Svi oni koji znaju da tog 14. travnja neće biti u mjestu prebivališta moraju se registrirati kako bi mogli ostvariti svoje biračko pravo. A kad dođu na glasačko mjesto, birače očekuju i nešto drugačiji izborni listići na kakve su do sada navikli.

>> Ruža Tomašić: Hrvatska je za Hrvate, ostali su gosti; Milanović: To su zle izjave!

Birače na europskim izborima čekaju nova pravila

Na glasačkom listiću bit će ispisane sve kandidacijske liste kao i imena svih 12 kandidata koje pojedina lista predlaže. Da bi glas vrijedio potrebno je zaokružiti listu i jednoga kandidata s te liste. Kombinacije ne prolaze. No isto tako može se glasovati samo za listu, ili samo za pojedinog kandidata. Ako se zaokruži više kandidata s pojedine liste glasovi idu listi, ne i samim kandidatima.

Bez panike

Ipak, bez panike. Upute o načinu glasovanja dijelit će se i na biračkim mjestima, a za koga će se moći glasovati, znat će se do sredine idućega tjedna. 'Onaj broj lista koji bude pravovaljano prihvaćen ide i na glasački listić. Ako ih bude dvadesetak, naravno uz ovaj dodatak 12 kandidata koji se nalaze na svakoj listi svakako da će ti listići biti mnogo veći od onoga jednog A4 formata na koji smo navikli', pojasnio je Branko Hrvatin, predsjednik DIP-a.

Svi koji se nađu izvan mjesta prebivališta moći će glasovati u drugom gradu uz prethodnu registraciju u uredima državne uprave. Isto vrijedi i za one koji planiraju glasovati u inozemstvu, osim ako tamo ne žive. 'Trebate se javiti najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu i gdje će te ostvariti svoje biračko pravo, ali potrebno je da se prethodno registrirate. Ali napominjem i oni koji imaju prebivalište u inozemstvu a na dan izbora se zateknu u Munchenu ili New Yorku i žele ostvariti svoje pravo bit će im to omogućeno', ističe Vinko Ljubičić, predsjednik izbornoga povjerenstva pri MVEP-u.

Kad se birališta 14. travnja u 19 sati zatvore, na rezultate glasovanja čekat će se nešto duže. 'Bit će puno više posla za biračke odbore jer imamo po prvi puta preferencijalno glasovanje, dakle ne samo glasovanje za liste nego i za kandidate koje će trebati posebno zbrojiti, znači glasove za svakog kandidata', kaže Vladimir Mikulec iz APIS-a. Tek tada će građani Hrvatske doznati tko će zastupati njihove interese u europskom parlamentu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se