Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izbor čitatelja Dnevnik.hr-a: Osoba godine je Barack Obama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Barack Obama je osoba godine, odlučili su tako čitatelji Dnevnik.hr-a. Novoizabranom američkom predsjedniku koji će na dužnost stupiti 20. siječnja ovu je titulu dalo 34 posto čitatelja koji su glasovali u anketi.

Od 3.456 osoba koje su glasovale, čak 1.184 smatra da je prvi tamnoputi predsjednik SAD-a osoba godine. Nakon osam godina vladavine Georgea W. Busha, mnogi su se razveselili kada su 5. studenog saznali da će na čelu najmoćnije zemlje svijeta biti demokrat koji je tijekom iscrpljujuće dvogodišnje predsjedničke kampanje zagovarao promjene.

Pročitajte i ovo Ubojsvto u noćnom klubu Ritz - 3 poznat iz rubrike crna kronika Ubijenog Sablju teretilo se za šverc marihuane, iznude, palež automobila... Ubojstvo na Trešnjevci Kratko se osvrnuli Policija otkrila neke pojedinosti ubojstva u zagrebačkom klubu: "Počinitelj nije pružao otpor"

>> 'Obamina pobjeda znak želje za promjenama'

Kakve će promjene nastupiti u SAD-u i kako će se one odraziti na ostatak svijeta tek ćemo vidjeti, jer Barack Obama će svoje ovlasti moći koristiti za mjesec dana. Hoće li one biti dovoljne da i sljedeće godine osvoji istu titulu naših čitatelja pokazat će vrijeme.

>> Pobjednički govor iza neprobojnog stakla

Na drugom mjestu našao se Luka Ritz, 19-godišnji ubijeni zagrebački maturant sa 775 glasova. Za njega kao osobu godine glasovalo je 22 posto čitatelja našeg portala. Luka Ritz proljetos je preminuo od izljeva krvi u mozak nakon što su ga brutalno pretukli maloljetni huligani zbog mobitela i nekoliko desetaka kuna. Napadači su uhićeni i određen im je pritvor.

>> Luku napali iz dosade!

Lukina smrt pokrenula je lavinu društvenih pothvata, pa je tako u rujnu hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa, Dragan Primorac predstavio godišnju nagradu za promicanje tolerancije i škole bez nasilje 'Luka Ritz' koja će se svake godine dijeliti učenicima u školama. Lukini roditelji i prijatelji organizirali su i nekoliko koncerata s porukom 'Glazbom protiv nasilja'. 

>> Na koncertu za Luku Ritza mladi dijelili zagrljaje

Za Martinu Pirić, 16-godišnja djevojka u borbi za život, dali ste 542 glasa. U četiri mjeseca, Matina je oboljela od dva zloćudna tumora. Budući da je liječenje veoma skupo, apelu za pomoć odazvali su se mnogi. Novac je prikupljen, a Martina je otputovala u talijansku Sveučilišnu kliniku u Padovi, na liječenje kod poznate hrvatske liječnice Nele Sršen.

>> Za Martinu prikupljeno više od 1,4 milijuna kuna

Na listi osoba godine po izboru čitatelja našli su se Filip Ude, hrvatski gimnastičar i srebrni olimpijac za kojeg je glasovalo 269 čitatelja; Blanka Vlašić, najbolja hrvatska atletičarka s 262 glasa; Zdravko Mamić, izvrši dopredsjednik NK Dinamo s 237 glasova, te Nives Celzijus, starleta i spisateljica sa 187 glasova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene