Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekanje na kiši

GUŽVA I NERVOZA NA HARMICI Izbjeglice se trude ostaviti red za sobom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O stanju na graničnom prijelazu Harmica, nedaleko od Zaprešića, izvještava reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Oko 320 izbjeglica čeka na ničijoj zemlji u Harmici na granici sa Slovenijom, od jučer od 11 sati. Čekaju da ih se propusti kroz kordon policije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove trzavice Hrvatska policija povlači se s granice, Slovenci do jutra moraju pomaknuti ogradu Slika nije dostupna Zadnja prilika UPOZORENJE UNHCR-A Kriza sve više raste i širi se iz zemlje u zemlju bez rješenja

Prije nekoliko minuta stigla su dva autobusa. Napravljen je popis onih koji ulaze u Sloveniju, i svi mirno čekaju na svoj red.

UŽIVO - Mađari postavili čelična vrata na granicu; Na Harmici policija među izbjeglice bacila sprej za samoobranu

Nije im jasno zašto čekaju, zašto se Slovenci tako ponašaju. U jednom trenutku ipak je stvorena velika nervoza, koja je eskalirala incidentom kada se pijani izbjeglica zaletio u kordon interventne policije. Oni su se branili sprejem za samoobranu

O stanju na graničnom prijelazu Harmica, nedaleko od Zaprešića, izvještava reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović. Volonterka Helena Kosmat kaže da građani pomažu i da hrane ima dovoljno. Sinoć dok je padala kiša, nisu se htjeli maknuti s kiše iako su im stanovnici ponudili smještaj u svojim kućama. Na otvorenom na kiši spavala su i mala djeca. Jedna je žena završila na infuziji.

'Volonteri i medicinari budnim okom paze na njih. Krenule su prehlade. Potičemo žene i djecu da se sklone unutra, ne žele jer sa supruzima čekaju prijelaz preko granice', kaže Kosmat.

Volonteri su se pobrinuli da se djeca mogu presvući u kućama i okupati.

Na pitanje kako izbjeglice ragiraju na pomoć Hrvata, Kosmat kaže da su povratne reakcije pozitivne. 'Svi su sretni. Iako neki ne žele prihvatiti čak ni hranu, rekli su da su nam zahvalni i da nikada neće zaboraviti to što činimo za njih. Ima i onih koji nam pomažu u čišćenju. Treba ih samo uputiti i dati im vreće i čiste za sobom. Trude se da ne ostavljaju nered iza sebe.

U Sloveniju je iz Hrvatske do sada ušlo oko 1.400 izbjeglica. Tijekom dana ušlo ih je još 400, uglavnom s graničnog prijelaza Bregana. Slovenska policija kaže da će sve ljude koji tu čekaju prevesti u Sloveniju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene