Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjak za sigurnost pojašnjava za Dnevnik.hr

IZBJEGLICE PROLAZE KROZ HRVATSKU Kako ustvrditi je li osoba sumnjiva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako se određuje tko je sumnjiva osoba koja prolazi kroz Hrvatsku pitali smo stručnjaka za sigurnost Bona Marjanovića.

Putovnica muškarca koji je u listopadu registriran u prihvatnom centru Opatovac u Hrvatskoj pronađena je uz jednog od napadača u Parizu. Prilikom prolaska kroz Hrvatsku, taj muškarac policiji nije bio sumnjiv.

Pročitajte i ovo Ilustracija Općina Stara Gradiška U šumi pronađen ženski leš Ilustracija Očevid u tijeku Teška prometna nesreća na jugu Hrvatske: Sedam osoba ozlijeđeno u sudaru

Kako policija koja registrira imigrante i izbjeglice određuju tko je sumnjiva osoba razgovarali smo sa stručnjakom za sigurnost Bonom Marjanovićem.

Organima vlasti dostupne su brojne baze podataka iz kojih je moguće iščitati i ustanoviti koja je osoba koja kroz Hrvatsku prolazi – sumnjiva. U skladu s tim s njom se postupa dalje.

UŽIVO Pronađen i drugi automobil korišten u napadu: 'Bio je pun oružja' - Tajne službe tvrde: 'Sirijska putovnica najvjerojatnije je krivotvorena'

Bono Marjanović kaže da se prve procjene rade već na granici, a kada migranti ulaze u prihvatne centre registrira ih se uzimanjem osobnih podataka, otisaka prstiju i slično, čime baze podataka prikupljene u globalnoj suradnji obavještajnih agencija izbacuju određene informacije o njima.

'Sigurnosne službe globalno razmjenjuju informacije' Bono Marjanović 'Unosom takvih podataka pojavljuju se odmah kontrainformacije, jesu li te osobe sumnjive na različite načine, jesu li počinitelji kaznenih djela, nalaze li se na Interpolovim tjeralicama, u drugim bazama podataka, jesu li možda na popisu sigurnosno obavještajne agencije, druže li se s ekstremistima', rekao je Marjanović za Dnevnik.hr.

Ukoliko su s obzirom na podatke 'zanimljivi' u tom slučaju se mogu poduzeti neke aktivnosti od strane policije, kao što je primjerice zadržavanje, ispitivanje i slično.

'U ovom konkretnom slučaju osoba je, čini se, prošla kroz Opatovac, ali ako se ne nalazi ni na jednom popisu, ona je kao i svaka druga osoba te nastavlja put kao svi njegovi sunarodnjaci. Nikako se ne može reći da se ta osoba može uključiti u terorizam ako sustav nije raspolagao saznanjima ni sumnjama', rekao je Marjanović.

S obzirom na provjere koje prolaze imigranti i izbjeglice u Hrvatskoj, ovaj stručnjak za sigurnost kaže da je uvjeren da je bilo 'sigurnosno interesantnih' osoba, koje nisu nužno počinitelji nekih kaznenih djela, ali se nalaze u nekoj od baza podataka zbog kojih bi bili sumnjivi te da su bili obuhvaćeni operativnim mjerama. To, kaže, ne podrazumijeva zatvor, već daljnja nadziranja. 'Sigurnosne službe globalno razmjenjuju informacije', pojašnjava.

Policija je jučer objavila kako pojačava mjere sigurnosti u cijeloj zemlji, a to, kaže Marjanović obuhvaća učestalost ophodnji, primjerice češće su protukesplozijski pregledi, češće se može raditi kontrola hrane i pića. 'Ali početak priče je na granici, odnosno pojačavaju se granične kontrole. Ako ste do sada pregledavali svaki treći automobil, sada će se pregledavati svako vozilo, svaki prtljažnik, provjeravaju se dokumenti svake osobe. Eventualno se mogu dodati neke nove mjere, to može biti intenzivan angažman po pitanju određenih osoba, tajne mjere po pitanju određenih osoba, stupanj pripravnosti antiterorističkih postrojbi', rekao je Marjanović.

Vrbovanje izbjeglica

Da izbjeglicama u kampovima pristupaju radikalni islamisti, primijećeno je u Njemačkoj. Čelnik njemačke obavještajne službe BfV Hans-Georg Maassen kazao je kako je poznato već više od stotinu slučajeva kada su islamisti pristupili izbjeglicama u prihvatnim centrima.

Marjanović kaže kako je malo vjerojatno da se to dogodi u Hrvatskoj. 'Mala je vjerojatnost, a i to se tiče pojačanih mjera. Vrlo je teško da će se prići osobama u Hrvatskoj ili Mađarskoj, već tamo gdje su u završnoj destinaciji tamo je bitno vidjeti tko je došao do njih. Mogu im pristupiti i u Hrvatskoj, a onda se te izbjeglice isključuju i neće doći da ciljane destinacije. Oni su vrlo laka i ranjiva skupina ljudi i povodljivi, traže toplu riječ i utočište svojih sunarodnjaka, a dobar dio njih ni ne zna u što ih se uvlači', rekao je Marjanović.

Podsjetimo, sinoć je objavljena informacija kako je jedan od terorista koji je sudjelovao u napadima u Parizu prošao kroz Hrvatsku, odnosno da je ondje registriran. Danas su pak pariške sigurnosne službe objavile kako je sirijska putovnica, pronađena na mjestu napada u petak navečer u Parizu za koju se vjerovalo da pripada napadaču, krivotvorena.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene