Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže povrat imovine

Izbjegli Srbi skupljaju potpise protiv ulaska Hrvatske u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici izbjeglih Srba iz Hrvatske u Srbiji su u Beogradu najavili pokretanje inicijative da srbijanski parlament rezolucijom utvrdi da Hrvatska krši njihova ljudska prava.

Prijedlog rezolucije, kako je najavio predsjednik Koalicije udruga izbjeglih Miodrag Linta, bit će upućen čelnicima zastupničkih klubova u srbijanskom parlamentu te od njih zatražena potpora rezoluciji.

Pročitajte i ovo Ilustracija stručnjak upozorava Nisu svi svjesni onoga što je na kocki: "Ako Ukrajina izgubi, milijuni izbjeglica stižu u Europu" Anica Djamić PRED NJIMA DUG PUT Veleposlanica RH odlazi iz Kijeva u Lavov: ''I danas su se javili Hrvati koji bi htjeli napustiti zemlju"



Najavio je i da će 45 tisuća skupljenih potpisa za peticiju, cilj koje je spriječiti da Hrvatska postane članicom EU prije nego se ispune njihovi zahtjevi, biti fotokopirano u 20 primjeraka koji će biti upućeni srbijanskoj vladi i parlamentu, najvišim europskim tijelima, veleposlanstvima SAD-a, Rusije i Kine te da će prvi paket preslika biti uručen srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću.

Skupili 45 tisuća potpisa

Izbjeglice traže povrat pokretnina i nekretnina, obnovu imovine uništene u ratu i, kako navode, 'terorističkim akcijama' Za potporu peticiji skupljeno je 45 tisuća potpisa, a za inicijativu u parlamentu potrebno ih je najmanje 30 tisuća. 'Želimo da Narodna skupština zaključi da Hrvatska krši ljudska prava izbjeglih i prognanih Srba i građana Srbije koji su oštećeni u svojim pravima u Hrvatskoj', rekao je Linta, objašnjavajući svoj zahtjev.

Njegova udruga također, kako je rekao, želi da srbijanski parlament podupre peticiju izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske te da od srbijanske vlade zatraži da u Bruxellesu i svim relevantnim središtima u međunarodnoj zajednici zatraži da ističe važnost poštivanja njihovih ljudskih prava.

Među ostalim, izbjeglice traže povrat pokretnina i nekretnina, obnovu imovine uništene u ratu i, kako navode, 'terorističkim akcijama', naknadu za uništene, oštećene i nestale pokretnine i nekretnine, povrat oduzetih stanarskih prava ili pravičnu naknadu bez uvjetovanja i ograničenja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene