Obavijesti Video Pretražite Navigacija
godišnjica smrti

Izaslanstvo SDP-a i gradonačelnik Milan Bandić posjetili grob Ivice Račana: "Navik on živi iza kojeg ostaju djela"

Izaslanstvo SDP-a na groblju (Foto: Dnevnik.hr)
Izaslanstvo SDP-a na groblju (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izaslanstvo SDP-a na groblju (Foto: Dnevnik.hr) Izaslanstvo SDP-a na groblju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Postavljanje cvijeća na grob Račana (Foto: Dnevnik.hr) Postavljanje cvijeća na grob Račana (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Brojno izaslanstvo SDP-a, na čelu s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem, položilo je vijenac i zapalilo svijeću na grobu prvog predsjednika i osnivača SDP-a Ivice Račana povodom 12.-te godišnjice njegove smrti.

Tom prilikom Bernardić je poručio da se socijaldemokracija u Europu vraća na velika vrata. Upravo to ih ohrabruje da ostvare oporuku prvog predsjednika SDP-a, Račanovu sliku Hrvatske. “Ivica Račan je ostavio velik trag u Hrvatskoj politici. Devedestih je otvorio demoktarske procese, 2000. vrata EU i NATO-a Hrvatskoj, sagradio je najmodernije autoceste u Europi, ostvaio rekordan gospodarski rast, podigao plaće, mirovine, izgradio neovisne institucije, ojačao instiucije civilnog društva. Rezutat svega toga je ulazak Hrvatske u EU 2. srpnja 2013. i na neki način EU je i Račanov projekt“, izjavio je Bernardić.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac i Anka Mrak Taritaš - 5 12 dana nakon izbora Mrak Taritaš za Dnevnik Nove TV: "Ne vidim pregovore s DP-om kao pro forme" Marko Biočina - 2 o čemu se pregovara? Dnevnik Nove TV proučio program DP-a te ga usporedio s onim HDZ-a i SDP-a: Koliko je tu sličnosti, a koliko razlika?

Osim izaslanstva SDP-a na Račanovom grobu bio je i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić sa stranačkim izaslanstvom. U ponedjeljak je položio vijenac i zapalio svijeću na grobu Ivice Račana u povodu 12. obljetnice njegove smrti, te tom prigodom za Račana rekao - "navik on živi iza kojeg ostaju djela".

"Navik on živi, ki zgine pošteno. A kod Račana se moglo reći - navik on živi iza kojeg ostaju djela. A djelo otvaranja demokratskih procesa i prvih višestranačkih izbora kao uvertira u stvaranje neovisne Hrvatske je Račanovo i naše djelo tada, ljudi koji smo gradili hrvatsku socijaldemokraciju, od 1990., do 1995. branili Hrvatsku, a onda poslije stvarali hrvatsku socijaldemokraciju. I neka mu je vječni pomen i vječna slava i hvala", rekao je Bandić.

Na pitanje slaže li se s izjavom predsjednika SDP-a Davora Bernardića, koji je jutros rekao da je Račan vjerovao u bolju Hrvatsku nego što je napravljena, Bandić je odgovorio kako "ovdje nije vrijeme za politiziranje".
Račan je bio sedmi hrvatski premijer u razdoblju od 2000. do 2003. godine, te dugogodišnji predsjednik SDP-a, koji je tu funkciju obnašao do svoje smrti 2007. godine.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene