Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Besplatna za korisnike

Izašla prva zvučna kuharica za slijepe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je izašla prva zvučna kuharica namijenjena slijepim i slabovidnim osobama. Kuharica sa 130 tradicionalnih hrvatskih recepata kuhara Ivana Ivkovića besplatna je za korisnike.

Zvučna kuharica unijela je kreativnost u kuhinje slijepih i slabovidnih osoba. 'Ponekad ponestane vlastitih ideja i onda dobro dođe kuharica', kazala je Gordana Gilbo.

Gordana svakodnevno kuha za svoju obitelj. U kuharici traži nadahnuće , a najdraža su joj variva i juhe. 'Super su mi ovi recepti, ove juhe razne od povrća i variva, to mi je odlično. Za variva volim imati točno koliko čega ide, tako da su mi to najdraže teme iz kuharice', dodala je Gordana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Video: Slijepe osobe 'gledale' film Slika nije dostupna Mariji Iveković zlato i srebro na SP-u za slijepe i slabovidne

Autor, kuhar Ivan Ivković ponosan je što je njegova kuharica tradicionalnih domaćih jela sada dostupna i slijepima. 'Ima i slanog i slatkog iz cijele Hrvatske - od Međimurja do Dubrovnika, Slavonije, Istre, Primorja, Dalmacije, Dalmatinske zagore', kazao je Ivković.

>>
Oni ih prate i pomažu im 24 sata na dana

Na ideju da naprave ovakvu kuharicu došao je zahvaljujući suradnji sa zakladom Čujem, vjerujem, vidim. 'Te knjige koje mi napravimo, slijepi imaju besplatno i oni ih imaju trajno na posudbi', kazao je Mirko Hrkač, Upravitelj Zaklade 'Čujem, vjerujem, vidim'.

Da je ideja bila dobra - pokazuje zadovoljstvo korisnika. 'To su uglavnom domaćice koje vole kuhati pa kad dobiju novu prigodu, nova iskustva da mogu neke nove recepte skuhati, nešto novo spremiti, to im je jedno veliko bogatstvo i njihove su reakcije pozitivne', dodao je Hrkač.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene