Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iznajmljivanje "na crno"

"U stanu nije bilo niti jedne žarulje, kuhinja je bila kao iz horora, a stan je smrdio po mačjem urinu..."

Uništena kuhinja (Guliver/Thinkstock, ilustracija)
Uništena kuhinja (Guliver/Thinkstock, ilustracija)
Dok brojni iznajmljivači stanova potpisuju ugovor o najmu s podstanarima, ima onih koji iznajmljuju "na crno", bilo da izbjegnu plaćanje poreza ili, jednostavno, nisu upućeni u važnost ugovora i svoje obveze prema Poreznoj upravi.

Kako prolaze oni bez ugovora pokazuju sljedeći primjeri sugrađana koji su ostali kratkih rukava kako zbog nepodmirenih režijskih troškova, tako i zbog demoliranja stana, piše Glas Slavonije.

"Preko znanice sam u stan primila jednu mladu zaposlenu ženu koja mi se učinila doista dragom i pristojnom osobom. Nisam joj pravila problem ni kad je u stan došao i njezin dečko, sadašnji suprug. Čak i tada nisam im povisila najamninu, nije mi bilo čudno ni to što me dočekuju na vratima i ne pozivaju u stan kad dođem po novac. Kad sam se jednom prilikom najavila i ušla u stan, umalo nisam pala u nesvijest. Otišla sam u kupaonicu i vidjela da je bila kao svinjac. Nakon što sam im prigovorila zbog neodržavanja stana, na dan kad sam trebala doći po stanarinu, SMS-om su me obavijestili da su se odselili", ispričala je svoju priču 42-godišnja Osječanka dodavši da je podstanarka bila u stanu pet godina.

"Osim što su nedostajale gotovo sve žarulje, pronašla sam uništen hladnjak, začepljen sudoper iz kojeg se širio neugodan miris, a vitrina u sobi bila je slomljena. Kuhinja je bila kao iz horora, zid iznad štednjaka sve do stropa bio je poprskan masnoćom. Na balkonu sam zatekla gnijezdo golubova, a u stanu se intenzivno osjetio miris mačjeg urina. Pomislila sam, ovakav stan nisam vidjela ni u TV emisiji “Odred za čistoću," prepričava svoje dojmove Osječanka.

U sličnoj se situaciji našao i 48-godišnji Osječanin koji je također držao podstanare koje je godinama poznavao i nije redovito provjeravao stanje u stanu. Kriomice su se iselili, a njemu je, osim dugova, ostao potpuno uništen namještaj, čak su nedostajale neke njegove stvari.
Ovo su samo dvije priče o najmu stana bez ugovora, a naši sugovornici, poučeni vlastitim iskustvom, savjetuju ostale stanodavce da ne iznajmljuju na crno.

"Da sam imala ugovor, tražila bih naknadu štete i podmirivanje režija. Ovako ne mogu učiniti ništa", svjesna je iznajmljivačica koja se, kaže, kaje što nije poštovala zakon i nije plaćala porez na iznajmljivanje, piše Glas Slavonije.
 

Pročitajte i ovo Dubrovnik - 2 Rast će i broj kreveta Velika utrka za dozvolama za apartmane u našem turističkom biseru: "Nastao je kaos zbog jedne izjave, svatko je tumači drugačije" Ilustracija Za jednim se traga Uhićen zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova koji je s Indijcima iznajmljivao kuću migrantima: Policija im stala na kraj

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene