Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lopovi pokrali Babića

Iz zemlje iščupano 200 loza najkvalitetnijeg grožđa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primoštenski Babić je svjetski cijenjena sorta vina. Težaci ga uzgajaju od davnina. Njegova je kvaliteta postala i meta lopova. Čak dvjesto loza najkvalitetnijeg grožđa, lopovi su iščupali iz zemlje. Primoštenski vinari ostali su šokirani.

Sastanak uz zidine vinograda Primoštencima danas nije najavio ništa dobroga. Teorije kako plemenitu sortu Babića učiniti još kvalitetnijom, padaju u vodu. Dvjesto mladih loza, nepoznati je kradljivac iščupao iz zemlje. Ostale su samo rupe. 'Ono što je rađeno tri mjeseca, uništeno je za dvadeset minuta.', rekao je Ante Nižić, vinogradar. Svjetsko je čudo kako iz krša i kamena niče ovako kvalitetna loza. Njezin uzgoj do pojave vrhunskog vina višegodišnji je proces. Krađa mladih sadnica, stvari vraća gotovo na početak.

Pročitajte i ovo pr Enogastro priča Uskoro drugo izdanje međunarodnog Jazz festivala ''Jazz u vinogradu'' Požar u Francuskoj uništeno 16 kuća VIDEO Dramatične scene: Vatra guta najpoznatiju vinsku regiju na svijetu

'To je trebalo dati plod za dvije godine, a sad je izgubljena jedna cijela vegetacija', rekao je Ante Gracin iz Udruge vinograda i vinara. Propalo je i dosta ulaganja. Prihod od uzgoja vrhunskog Babića zbrajat će netko daleko od Primoštena. A udruga se tek nedavno pobrinula, kako bi od primoštenskih težaka, učinila vrsne vinogradare. Brdo je probijeno malim puteljcima, da se lakše dođe do vinograda.

'Htjeli smo pomoći ljudima da lakše dođu do svojih vinograda. Stalno se nešto nosi tu. I sad nam ti putovi služe za neke druge namjene', kaže Gracin. Kradljivac je odabrao pravo vrijeme za čupanje loza iz zemlje. Vinograd po velikoj kiši nitko nije nadzirao. Sezona čuvanja nažalost, još nije počela.

Trud primoštenskog težaka dobrano je uništen. Dvjesto loza netragom je nestalo. Drvene bačve u starim konobama opustošene su za stotine litara kvalitetnog vina. U vrhunskom grožđu sada uživaju, nepoznati lopovi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene