Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON PRESICE - PRESICA

Butković: "Lovrinović nije dovoljno upućen ili ne zna da je EK već odobrila novac za gradnju Pelješkog mosta"

Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Pelješki most (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
U Vladi kažu da je EU već odobrio novac za sufinanciranje Pelješkog mosta. "Nema nikakvih zapreka jer Komisija ne bi potpisala ugovor o sufinanciranju", istaknuli su.

Nakon što je saborski zastupnik Ivan Lovrinović danas na presici ustvrdio kako je zabrinut zbog realizacije izgradnje Pelješkog mosta, jer ima informaciju "iz samog vrha Vlade" da Europska komisija pisanim putem traži od Hrvatske da prvo utvrdi granicu na moru s Bosnom i Hercegovinom, oglasili su se i iz Vlade.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Zoran Milanović, Oleg Butković Prepucavanje se nastavlja Butković Milanoviću: "Zorane, pustio sam ti goluba i još čekam''

Ustvrdili su da je korespondencija između EK-a i Vlade stalna te da nema zapreka za gradnju mosta. Kako piše tportal, u Vladi kažu da je EU već odobrio novac za sufinanciranje Pelješkog mosta. "Nema nikakvih zapreka jer Komisija ne bi potpisala ugovor o sufinanciranju", istaknuli su.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, podsjećaju, lani u lipnju potpisala je s europskom povjerenicom Corinom Cretu odluku o prihvaćanju sufinanciranja velikog infrastrukturnog projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom".

"Gospodin Lovrinović o tome očito ne zna ništa. Podsjećamo da je novac odobren i da je odobreno financiranje od 357 milijuna eura za gradnju mosta. Hrvatske ceste su nedavno odabrale izvođača, a otvorena bilateralna pitanja, pa tako i s BiH, Hrvatska će rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa", poručuju iz Vlade.

O ovoj se temi oko 14:30 oglasio i resorni ministar Oleg Butković. Ponovio je kako projekt Pelješkog mosta ide dalje te dometnuo da je komunikacija s EK-om stalna, "posebno u prvoj fazi, odobravanja sufinanciranja projekta - to je rezultiralo i pozitivnom odlukom EK-a o sufinanciranju s 85 posto".

O izjavama Ivana Lovrinovića kazao je kako Lovrinović "nije dovoljno upućen ili ne zna da je EK odobrila Hrvatskoj financiranje projekta Pelješkog mosta". Naveo je i kako su danas u Hrvatskim cestama otvorene tri ponude pristigle za nadzor nad gradnjom mosta, koje će se odmah početi razmatrati.

Naglasio je kako je premijer Plenković još prošle godine poslao Jean-Claudeu Junckeru pismo s pojedinostima ovog projekta, u kojem je izrazio pravo Hrvatske da spoji svoj teritorij. "Komunikacija s BiH o karakteristikama mosta traje od 2005., premijer je pisao i Denisu Zvizdiću i Vjekoslavu Bevandi, visokim dužnosnicima BiH. RH ima pravo graditi most." Granica je pak, istaknuo je, bilateralno pitanje, "koje nema nikakve veze s gradnjom Pelješkog mosta".

Ponovio je kako nema nikakvih utjecaja iz EK-a te istaknuo kako ne može komentirati informacije koje navodno ima Lovrinović, jer to nisu informacije kojima raspolaže njegovo ministarstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene