Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredne mjere zaštite

Iz Slovenije noćas stiže vodeni val, a u četvrtak još jedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prognoze vodenog vala koji bi u noći s ponedjeljka na utorak iz Slovenije trebao ući na područje Hrvatske blaže su od onih predviđenih u nedjelju, a u četvrtak se očekuje još jedan vodeni val, rečeno je na izvanrednoj sjednici Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije.

Andrino Petković iz Hrvatskih voda ocijenio je trenutačno stanje stabilnim. Rekao je kako se očekuje val od 1600 metara prostornih u sekundi, što znači da se neće preliti kanal Jankomir, a samim tim, po trenutačnim prognozama, sigurno je područje Zagrebačke županije uzvodno od Zagreba (Zaprešić, Samobor, Brdovec), priopćeno je iz Zagrebačke županije.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo"

Na području nizvodno od Zagreba trenutačno su na snazi redovite mjere zaštite od poplave. Vodeni val očekuje se noćas oko 23 sata u Jesenicama, u Rugvici sutra oko 12 sati, a u Dubrovčaku sutra tijekom večeri.

Po trenutačnim prognozama Hrvatskih voda, očekuje se da će se proglasiti izvanredne mjere zaštite od poplave. Naime, u Rugvici se očekuje vodostaj od 830 centimetara (+/- 35 cm), a u Dubrovčaku 800 centimetara (+/- 35 cm). Podsjetimo, 2010. godine u Rugvici je izmjeren najviši vodostaj od 978 centimetara, a u Dubrovčaku 872 centimetra. Petković je istaknuo da je sav potreban materijal danas dovezen na potrebne lokacije te da se stanje prati iz sata u sat.

Osim spomenutoga vodenog vala, u četvrtak očekuje još jedan val. Hrvatske vode nabavljaju dodatni materijal, a vreće stižu i iz Slovenije i Mađarske.

Na poplavljenim područjima NEMA MIRA: Vodeni val tek se očekuje

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević rekao je kako su, osim vatrogasaca, koji su stalno na raspolaganju, u pričuvi i Oružane snage.

Brigadir Krešo Tuškan iz Hrvatske vojske najavio je da će u utorak već u osam sati na Plesu biti 300 vojnika koji će, bude li potrebno, biti na raspolaganju.

Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije zahvalio je vatrogascima iz ostalih hrvatskih županija koji svaki dan nude svoju pomoć.

Na zahtjev načelnika Vujevića, i dalje su u pripravnosti sve operativne županijske službe (zdravstva, Crvenog križa, vatrogasaca i policije). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene