Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zalog u Mercatoru

Sberbank počeo plijeniti Todorićevo vlasništvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski Sberbank počeo je provoditi ovrhu nad 18,53 posto dionica najvećeg slovenskog maloprodajnog lanca Mercatora koje im je u zalog za kredit dao Ivica Todorić.

Iz Sberbanka su za Novu TV potvrdili kako su započeli s ovrhom nad Mercatorovim dionicama. Riječ je o 1.128.803 dionice izlistane na Ljubljanskoj burzi koje je nizozemska tvrtka Agrokor B.V. dala u zalog za kredit koji joj je odobrio Sberbank.

Iz Sberbanka navode da su prošlog tjedna odlučili ubrzati postupak osiguravanja svojih potraživanja te da su poslali obavijest o pokretanju ovrhe. Cjelokupni proces bit će završen do kraja lipnja, a u Sberbanku procjenjuju različite opcije kako bi, kažu, postupak bio transparentan i kako bi dobili najveću moguću cijenu za dionice.

Navode i kako Agrokor Investments B.V. ne podliježe tzv. Lex Agrokoru. Osiguranje za kredit odobreno je po slovenskim zakonima te se ovrha provodi u skladu sa zakonima te zemlje, poručuju iz Sberbanka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna neprijavljena kupnja Samo milijun eura: Slovenski sud drastično smanjio kaznu Agrokoru Slika nije dostupna Izvanredna uprava podnijela žalbu Sud mora u roku od dva dana donijeti odluku o dionicama koje je Slovenija oduzela Agrokoru

To su potvrdili i iz Agrokora u kojem navode da je Agrokor d.d. vlasnik 69,57 posto Mercatora i kako to vlasništvo nije založeno niti na bilo koji način dovedeno u pitanje.

"Sberbank može pokrenuti postupak ovrhe samo nad imovinom u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V. Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora, Ivica Todorić prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio je dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe. Kako Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na ovu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave.

Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d., a navedeni manjinski udio u Mercatoru to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaj na budućnost Mercatora, kao niti na proces restrukturiranja Agrokora", poručuje izvanredna uprava Agrokora na čelu s Antom Ramljakom.

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene