Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srušeno već 150 stabala

ŠOK ZA SPLIĆANE Borova šuma na Marjanu umire, zasad se ne zna uzrok

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Alarmantno stanje u Park šumi Marjan, plućima grada Splita. S njegove sjeverne strane uočeno je sušenje stabala alepskoga bora, no uzrok još nije poznat.

Ekipa Dnevnika Nove TV snimila je osušena stabla, a dosad je posječeno oko 150 stabala.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet

Na sjevernoj strani pluća grada Splita, šok za građane. Vide se bolesna, osušena stabla alepskoga bora. Splićani strahuju da ne izgube šumu. "Ovo je ozbiljna situacija, jer ovo nije uobičajeno i jednostavno moramo pristupiti jako ozbiljno, ne smimo dozvoliti bilo kakve paušalne informacije", ističe Robert Koharević, ravnatelj Park šume Marjan.

Sumnjalo se na crva nametnika - nematodu. "Ona ima pogodne uvjete da bude tu, dakle blizina Sjeverne luke. Prvenstveno, nematoda se može naći na bilo kojoj drvenoj građi, na paletama je možda mogla doći", kaže Koharević.

Sve istražuju stručnjaci. "Da bi nematoda to mogla, ona treba vektora. Istraživali smo da li ima određenih cvilidreta na tom području i to možemo potvrditi da za sada ima, ali nematodu smo ispitali i nismo pronašli", kaže Milan Pernek s Hrvatskog šumarskog instituta.

Sušenje borova na Mediteranu nije neobično, tvrde stručnjaci. No situacija u Splitu je drugačija. "Često je to nakon nekog stresnog razdoblja radi suše i slično. S tim sam se susreo. Međutim, taj obrazac nakon suše dolaze određeni organizmi koji se označavaju, to je nešto što ovdje nismo našli. Zato je malo neuobičajena pojava", pojašnjava Pernek.

Građanima Splita Marjan znači sve i to je dodatni razlog za pomno ispitavanje zašto Marjan ostaje bez borova.

Nažalost sječa ide dalje. Planira se ispiliti još otprilike 150 borova. Iz park šume kažu, iako je isključena prisutnost štetnog nametnika, još jednom je uzet uzorak i poslan na analizu. Rezultati će biti gotovi za oko mjesec dana. Poduzimaju sve da se otkrije uzrok.

Na Marjanu je oko 64 tisuće stabala. Oko 90 posto šume čini alepski bor. Jesu li uzrok sušenja klimatske promjene, štetni nametnik ili nešto treće, zasad ostaje enigma. Stručnjaci će nastaviti istraživati što se to događa s borovima na Marjanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene