454698
454698
454698
454698
454698

ŠOK ZA SPLIĆANE Borova šuma na Marjanu umire, zasad se ne zna uzrok

  • , 25.10.2016., 07:40
  • Autor:
  • komentara

Alarmantno stanje u Park šumi Marjan, plućima grada Splita. S njegove sjeverne strane uočeno je sušenje stabala alepskoga bora, no uzrok još nije poznat.

 
 
 
 
Suše se borovi na Marjanu (Video: Dnevnik Nove TV)
Suše se borovi na Marjanu (Video: Dnevnik Nove TV)

Ekipa Dnevnika Nove TV snimila je osušena stabla, a dosad je posječeno oko 150 stabala.

Na sjevernoj strani pluća grada Splita, šok za građane. Vide se bolesna, osušena stabla alepskoga bora. Splićani strahuju da ne izgube šumu. "Ovo je ozbiljna situacija, jer ovo nije uobičajeno i jednostavno moramo pristupiti jako ozbiljno, ne smimo dozvoliti bilo kakve paušalne informacije", ističe Robert Koharević, ravnatelj Park šume Marjan.

Sumnjalo se na crva nametnika - nematodu. "Ona ima pogodne uvjete da bude tu, dakle blizina Sjeverne luke. Prvenstveno, nematoda se može naći na bilo kojoj drvenoj građi, na paletama je možda mogla doći", kaže Koharević.

Sve istražuju stručnjaci. "Da bi nematoda to mogla, ona treba vektora. Istraživali smo da li ima određenih cvilidreta na tom području i to možemo potvrditi da za sada ima, ali nematodu smo ispitali i nismo pronašli", kaže Milan Pernek s Hrvatskog šumarskog instituta.

Sušenje borova na Mediteranu nije neobično, tvrde stručnjaci. No situacija u Splitu je drugačija. "Često je to nakon nekog stresnog razdoblja radi suše i slično. S tim sam se susreo. Međutim, taj obrazac nakon suše dolaze određeni organizmi koji se označavaju, to je nešto što ovdje nismo našli. Zato je malo neuobičajena pojava", pojašnjava Pernek.

Građanima Splita Marjan znači sve i to je dodatni razlog za pomno ispitavanje zašto Marjan ostaje bez borova.

Nažalost sječa ide dalje. Planira se ispiliti još otprilike 150 borova. Iz park šume kažu, iako je isključena prisutnost štetnog nametnika, još jednom je uzet uzorak i poslan na analizu. Rezultati će biti gotovi za oko mjesec dana. Poduzimaju sve da se otkrije uzrok.

Na Marjanu je oko 64 tisuće stabala. Oko 90 posto šume čini alepski bor. Jesu li uzrok sušenja klimatske promjene, štetni nametnik ili nešto treće, zasad ostaje enigma. Stručnjaci će nastaviti istraživati što se to događa s borovima na Marjanu.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se