Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnici odlaze

Jedan od najbogatijih gradova u Hrvatskoj ''vlasnik'' je jedne od najsiromašnijih bolnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolnica u jednom od najbogatijih gradova u Hrvatskoj, Dubrovniku, među najlošijim je bolnicama po pitanju poslovanja i minusa.

Dok se grad turistički razvija i zarađuje, bolnica gubi liječnike. Među glavnim uzrocima su nedovoljno visoke plaće, no osim toga Dubrovnik liječnicima ne može osigurati ono najvažnije, smještaj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očevid u tijeku Automobil sletio kod Požege: Jedna osoba prevezena u bolnicu Ilustracija Skandal u susjedstvu Kupili lijes, isprintali osmrtnice: Obitelj došla po bakino tijelo u bolnicu pa doživjela potpuni šok

"Otišlo je jedno desetak ljudi, mlađih specijalista u zadnje dvije godine, neki su najavili svoj odlazak u Irsku, Švedsku, gdje su plaće nekoliko puta veće", kaže Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik.

Oni koji su zadovoljni plaćom u Dubrovniku imaju novi problem - stambeno pitanje. Stanova nema, a ako ih ima, preskupi su. Josip Lelas, inače iz Makarske, na specijalizaciju u dubrovačku bolnicu stigao je prije 4 mjeseca.

"Najam u ljetnim mjesecima se može pronaći samo preko poznanstava i vezica. Plaćam stan više od pola plaće s režijama, tako da se snalazimo", kaže Lelas.

Grad obećava da će osigurati stanove za liječnike. Trenutačno se radi revizija svih stanova u vlasništvu grada.

"Tako da ćemo najmanje deset stanova dati na upravljanje OB Dubrovnik na korištenje za sve one liječnike koji žele doći u Dubrovnik", kaže Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Proračun dubrovačke bolnice na godinu je oko 170 milijuna kuna, a minus 25 milijuna. 90% novca osigurava HZZO. Županija koja je vlasnik bolnice sudjeluje s oko 7 milijuna kuna, grad putem donacija s oko 900 tisuća kuna. No uskoro će se za bolnicu izdvajati iz gradskog proračuna.

Situacija se mora promijeniti, jer zakon ponude i potražnje među najjačim je zakonima. Dok god vrhunski liječnici i medicinske sestre za svoj posao u inozemstvu mogu dobiti i nekoliko puta veće plaće od hrvatskih - odlazit će.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene