Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na listi Beograda Šeks, Vekić, Glavaš, Merčep

'To su bijedni pokušaji da se oživi 'lešina' Jugoslavija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Šeks optužnicu za genocid koja je protiv njega stigla iz Beograda nije podigao te da to ni ne namjerava učiniti.

'Ne kanim davati legalitet i legitimitet optužnicama i drugim rješenjima zločinačkih sudova zločinačke JNA', kazao je Šeks

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Srbijanski dužnosnik: Svi trebaju biti procesuirani za ratne zločine Slika nije dostupna Sigla iz Beograda Što mislite o optužnici za genocid protiv Šeksa, Vekića, Glavaša i Merčepa?

Radi se, kaže, o istoj optužnici od 10. kolovoza 1992. kada je dobio primjerak rješenja Vojnog tužilaštva JNA o otvaranju istrage i određivanje pritvora. 'Ja sam bio prvooptuženi, drugooptuženi je bio Ivan Vekić, trećeoptuženi Branimir Glavaš, četvrtooptuženi Tomislav Merčep'.

Nakon 20 godina Viši sud u Beogradu traži od hrvatskog pravosuđa da se njima uruče optužnice od Vojnog tužilaštva JNA, samo malo izmijenjene.

'JNA je bila zločinačka vojska, zločinačka organizacija, njezin vrh je zločinački. Nažalost, nisu odgovarali jer Haaški sud nisu interesirali veliki ratni zločinci poput Kadijevića, Hadžića i svih ostalih. I sad se događa nevjerojatan obrat - pravosudna tijela Srbije prihvaćaju i preuzimaju optužnice tih zločinačkih sudova JNA, Vojnih tužilaštava', kazao je Šeks te dodao kako se sada poraz JNA i Srbije želi pretvoriti u poraz pobjednika.

Izuzetno sam počašćen ovom optužnicom. Sada ja pozivam Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost. S obzirom da je nadaleko poznat kao hrabar i visokomoralan čovjek siguran sam da će on to učiniti već do kraja ovog tjedna, kaže Branimir Glavaš 'Ne ljuti me to, niti me iznenađuje, samo me zabrinjava. Ne brinem se ja za svoju osobnu sigurnost niti u neki mogući ishod. To su sve bijedni pokušaji da se oživi jedna 'lešina Jugoslavija', jedna propala politika odavno pobijeđena', kazao je Šeks.

Iz Mostara se pak, preko HDSSB-a, očitovao i Branimir Glavaš.

'Izuzetno sam počašćen ovom optužnicom. S obzirom da su mene Šeks i njegove kolege iz HDZ-a pozivali da dokazujem svoju nevinost u postupku koji su mi montirali pred hrvatskim sudom, sada ja pozivam Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost. S obzirom da je nadaleko poznat kao hrabar i visokomoralan čovjek siguran sam da će on to učiniti već do kraja ovog tjedna', poručio je Glavaš.

Optužnicu je jučer ipak na osječkom sudu podigao ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić.

'To je optužnica za genocid protiv mene i još četrdesetak ljudi, između ostalog protiv Glavaša, Šeksa i Merčepa', rekao je Vekić na konferenciji za novinare. 'Terete nas da smo kao čelnici HDZ-a poticali ljude na genocid i ratni zločin prema Srbima s namjerom da ih istjeramo iz Hrvatske. Navode se imena 13 ubijenih srpskih civila i još 6 neidentificiranih osoba'.

'Kad je sam je preuzeo potpisao sam se ćirilicom jer je i dio optužnice napisan na ćirilici', kazao je Vekić te dodao kako je obaviješten i da je dobio odvjetnika po službenoj dužnosti. 'Podigao sam je jer nisam kukavica kao njihov kapetan Dragan i Ratko Mladić'.

'Ovime je cijela Hrvatska na optuženičkoj klupi, sve ide u smjeru 'udruženog zločinačkog poduhvata'. Nećemo se dati hapsiti nikome, pa ni hrvatskoj policiji, a kako ćemo se, i na koji način, tome suprotstaviti, to je naša stvar', poručio je Velić te dodao kako ga od optužnice više zabrinjava činjenica da Srbija u miru nastavlja ono što nije uspjela u ratu. 'Hrvatska mora Srbiji reći: Ovo možete baciti!, a ne njihove političare ugošćavati po Hrvatskoj'.

Vekić je sve branitelje koji se nalaze na popisu optuženih pozvao da ne napuštaju Hrvatsku. 'Optužnica je sigurno dostavljena i diplomatskim predstavništvima drugih država'.

Vekić je jučer popodne razgovarao s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem koji mu je ponudio svu potrebnu pravnu pomoć, no Vekić, kaže, kako mu ne treba ništa.

Konferenciji za novinare je nazočio i predsjednik HSP-a Daniel Srb koji je, kako je rekao, svojim dolaskom došao dati potporu Vekiću. Srb je ocijenio kako hrvatske vlasti, kao i u slučaju uhićenja branitelja Tihomira Purde, ni ovaj put nisu obavijestile branitelje da se protiv njih vode kazneni postupci u drugim državama.

'Ta optužnica govori da je riječ o postupku koji se vodi u Beogradu te pitamo što hrvatske vlasti poduzimaju kako bi zaštitili branitelje', rekao je Srb ze upozorio kako će stupanjem na snagu europskog uhidbenog naloga osobe s takvih optužnica morati biti uhićene u Hrvatskoj jer je, tvrdi, Hrvatska to potpisala i prihvatila u procesu prihvaćanja europske pravne stečevine.

Vojno tužiteljstvo u Beogradu, podiglo je još 10. kolovoza 1992. godine optužnicu protiv Šeksa, Glavaša, Vekića i Merčepa i još 39 osoba s vukovarskog područja za, kako su naveli, više kaznenih djela počinjenih na području istočne Slavonije u periodu 1990. i 1991. godine. Slijedom toga Vijeće za ratne zločine Višeg suda Republike Srbije podiglo je protiv njih optužnicu zbog genocida i ratnog zločina nad 19 Srba s područja Vukovara. Optužnica je praktički prepisana, osim što je iz nje izbačena oružana pobuna za koju je u međuvremenu nastupila zastara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene