Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlak na trenutak omeo Sanaderov dolazak u pritvor

Pogledajte kako su Sanadera dopremili u Remetinec!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Sanader se vratio u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Bregana kuda je i pobjegao, a deset minuta prije 22 sata doveden je u zatvor u Remetincu. Primopredaja bivšeg premijera na Bregani trajala je nekoliko minuta, a zatim su dvije kolone sigurnosnih automobila krenule prema zatvoru - jedna prava i jedna lažna.

Pod strogim mjerama sigurnosti Ivo Sanader jučer je u 18 sati napustio austrijski pritvor u Salzburgu i cestovnim je putem krenuo prema Hrvatskoj. Dobro praćena kolona ušla je u Sloveniju i oko 20 sati prošla kroz poznati tunel Karavanke. Hrvatska policija preuzela je bivšeg premijera oko 21:35 sati na graničnom prijelazu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera za aferom Osumnjičen za 8 kaznenih djela: Bivši premijer negira sve optužbe Slika nije dostupna Tvrdi APA Sanaderovu izručenju prethodit će niz službenih postupaka

Deset minuta prije 22 sata Ivo Sanader doveden je pred zatvor u Remetincu, a njegov dolazak na nekoliko trenutaka je prekinuo vlak. Rampa se spustila taman kada je sigurnosna kolona trebala prijeći prugu.

Prava kolona sa Sanaderom prošla teretnim terminalom na Bregani

Na graničnom prijelazu Bregana bile su dvije kolone sigurnosnih vozila, od kojih je jedna bila lažna. Upravo je ta lažna kolona prošla pokraj novinarskih ekipa, a takve se kolone i inače koriste u ovakvim slučajevima iz sigurnosnih razloga. Prava kolona u kojoj je bio bivši premijer prošla je kroz teretni terminal i nastavila prema Remetincu. Sanader se nalazio u srebrnom vozilu.

Osiguranje na graničnom prijelazu Bregana bilo je na visokoj razini, ali i diskretno zbog medija i ostalih putnika. Sanader je prevezen u koloni sa zatamnjenim staklima, a na Bregani su bila i vozila varalice za eventualne promjene rute iz sigurnosnih razloga.

Iako je možda čudno zvučao plan Sanaderovog izručenja kopnenim putem taj način je bio logičan iz sigurnosnih razloga zbog većih mogućnosti promjene rute. Osim sigurnosnih razloga promjena rute je prikladna i zbog velike pozornosti medija, a uz sve to ta metoda nosi manje troškova.

MUP je izvijestio kako tijekom izručenja nisu zabilježeni nikakvi sigurnosni problemi te da je izručenje provedeno u suradnji s policijama Republike Austrije i Republike Slovenije.

Sanader će večeras spavati na ženskom odjelu zatvora u Remetincu

Sanader je noć proveo na ženskom odjelu zatvora u Remetincu, na drugom katu središnjeg dijela zgrade. Saga koja traje nekoliko mjeseci, otkako je bivši hrvatski premijer uhićen u Austriji, tako dobiva svoj epilog.

Zbog niza optužbi koje mu se stavljaju na teret mnogi u Hrvatskoj očekuju odgovore na brojna pitanja, te razrješenje mnogih afera iskrslih nakon odlaska bivšeg premijera s vlasti prije nešto više od dvije godine.

Nakon što je prvo zatražio od Austrije zaštitu, tvrdeći da se protiv njega u Hrvatskoj vodi politički postupak, Ivo Sanader je početkom lipnja povukao žalbu na odluku o izručenju.

Afera za aferom

Napisao je pismo kojim je zatražio izručenje. 'Budući da se posljednjih dana moje ime vezuje uz moguće negativne konotacije naših pregovora s EU, želim vrlo jasno reći da je Republika Hrvatska zaslužila što hitniji završetak pregovora. Hrvatska je zrela za EU, a završetak pregovora vidim kao konac procesa koji sam i sam pred puno godina započeo i vodio. Iz tog sam razloga donio odluku da na ročištu 21. lipnja 2011. zatražim hitan postupak izručenja Hrvatskoj. U sudskom postupku u Hrvatskoj želim dokazati svoju nevinost i razobličiti sve laži koje se pojavljuju u medijima i stavljaju meni na teret', napisao je u pismu bivši premijer Ivo Sanader.

Prvog srpnja bilo je točno dvije godine da se Ivo Sanader povukao s mjesta predsjednika Vlade. I od tada se često predomišljao, želio se vratiti u politiku, potom napuštao Hrvatsku pa se opet vraćao. Uhićen je u Austriji, a kasnije je tvrdio da nije želio pobjeći. Odbijao je i izručenje pa se ponovno predomislio. SMS-om je uvjeravao da nije u bijegu. Već slijedeći dan planove o službenom putu u Ameriku pomrsila mu je austrijska policija koja ga je uhitila na autocesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene