Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe u vezi Ine i MOL-a

Ivo Sanader negirao da je uzeo 10 milijuna eura mita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer Ivo Sanader danas je pred uskočkim istražiteljima negirao sve optužbe vezane uz Inu i MOL.

Uskočki istražitelji došli su danas oko 13 sati u Remetinec kako bi bivšeg premijera Ivu Sanadera, protiv kojega vode istrage zbog niza korupcijskih afera, ispitali o sumnjama da je primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljačkih prava hrvatske naftne kompanije INA mađarskome MOL-u.

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Goran Suić rekli su da je njihov branjenik porekao navedene optužbame te da je ponovio sve što je rekao pred saborskim povjerenstvom. o privatizaciji hrvatske naftne kompanije. Kazao je da su o detaljima spornog ugovora bili upoznati svi članovi vlade, koalicijski partneri te predsjednik Republike. Ali ni ovoga puta nije želio odgovarati na pitanja

No, Sanader je ukazao na apsurd da se dovodi u pitanje osnovanost ugovora između INE i MOL-a, iako je mađarska naftna kompanija imala više dionica u INI nego hrvatska država. 'Notorna je činjenica da tko ima više dionica ima i veća upravljačka prava. Dakle, početna premisa za inkriminaciju koja iz toga proizlazi je pogrešna. Apsolutno je normalno da više članova uprave i nadzornog odbora ima onaj tko ima više dionica', kazao je Prodanović. Dodao je da je Sanader porekao bilo kakvu vezu s isplatom mita ili razgovorima u vezi s tim, jer za to, kako je rekao, nije bilo nikakvog razloga.

Prodanović je ustvrdio da je cijela istraga, posljednja u nizu protiv bivšeg premijera, pokrenuta na temelju iskaza vlasnika DIOKI-ja Roberta Ježića koji je tereteći Sanadera želio kupiti bolju poziciju u postupcima pokrenutima protiv njega. Tvrdi da u spisu nema drugih 'materijalnih' dokaza protiv Sanadera. 'Možda oni postoje negdje u imaginaciji tužiteljstva ili ih oni taje pokazati. Ali koliko ja znam, takvih dokaza ne može biti', kazao je.

No, na pitanje je li izvršio uvid u spis vezan uz aferu 'INA-MOL' rekao je da to još nije učinio, ali da se tužiteljstvo na današnjem ispitivanju nije pozvalo na nikakav trag novca. 'Iz razgovora sa Sanaderom znam da takvo nešto ne može biti. Na kraju krajeva vidjeli ste demantij MOL-a i osnovna teza je bila da je s firmi iz Cipra, koje su MOL-ove firme, isplaćena provizija na račun gospodina Ježića. MOL je demantirao da su to njegove firme. Ja nisam čuo tužiteljstvo da bi doveli u pitanje taj podatak. Dakle nije se krenulo s dobrim podacima', kazao je Prodanović.

Upitan kako se Sanader osjećao tijekom iznošenja obrane njegov je odvjetnik kazao da je bio 'vrlo suvisao i suveren', kao lani pred saborskim povjerenstvom. Podsjetio je da je i bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec kazao da su s ugovorom bili upoznati 'ne samo članovi vlade, nego i koalicijski partneri, predsjednik Republike i prije samog donošenja odluke uži kabinet, dakle stručni dio vlade'.

No, Sanader pritom nije nikoga teretio, naglasio je Prodanović. Upitan o zdravstvenom stanju politički najviše rangiranog pritvorenika remetinečkog zatvora kazao je da on još uvijek ide na liječničke tretmane zbog noge, ali da 'to ide na bolje', dok drugih problema nema. Dodao je i da još nisu razmatrali zahtjev za puštanjem uz jamčevinu te da novo ispitivanje očekuju kroz nekoliko dana. (I.I./A.E./T.Š./Hina)

Pročitajte i ovo Direktor MOL-a Zsolt Hernadi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 AFERA INA-MOL Vrhovni sud odbio ukidanje istražnog zatvora bivšem glavnom direktoru MOL-a Zsoltu Hernadiju Slika nije dostupna oporavlja se od operacije ''Izdao vitalne interese'': Presuda Sanaderu i Hernadiju u aferi Ina-MOL 30. prosinca

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene