Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader 'napao' Fiolića:

'Koje sam Vam naredbe davao?'; Fiolić: 'Košenje trave!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer Ivo Sanader i prvooptuženi u slučaju Planinska u nastavku suđenja počeo je s ispitivanjem Stjepana Fiolića, drugooptuženog u istom slučaju, koji je jučer svjedočio kako je Sanaderu donio 2,3 milijuna eura u kartonskoj kutiji na kućni prag.

Sanader je Fiolića upitao kojeg datuma mu je donio kutiju i kolika je ona bila, na što mu je ovaj odgovorio da se datuma ne sjeća, ali da je kutija bila duga 70 centimetara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novo vještačenje Nastavlja se suđenje Sanaderu u slučaju 'Planinska' Slika nije dostupna Sanader na optuženičkoj klupi Svjedok u slučaju 'Planinska': 'Preporuka za zgradu stigla je odozgo'

'Je li vas osiguranje pregledalo na ulazu u kuću?', upitao je Fiolića Sanader, a on mu je odgovorio kako nije. Bivšeg premijera i prvooptuženog zanimalo je o kakvoj je poslušnosti Fiolić jučer pričao te kakve mu je to naredbe davao, koje je on morao izvršiti.

Svađa Sanader-Madunić, sutkinja opomenula Sanadera

'Jučer ste rekli da ste bili jako poslušni, kakve sam vam to naredbe davao?', inzistirao je Sanader. 'Košenje trave i pomoć mojih djelatnika, ako je nešto trebalo', odgovorio mu je Fiolić. Sanader je, međutim, energično inzistirao na tome da Fiolić kaže kojeg datuma mu je predao novac u njegovoj kući u Kozarčevoj.

Sanader je Fioliću rekao kako laže pa je izbila svađa između njega i Fiolićevog branitelja, odvjetnika Madunića. Madunić je zatražio zaštitu suda zbog vrijeđanja njegovog klijenta. 'Ovdje sjedi čovjek koji me optužio, a laže', kazao je Sanader vidno uzrujan kada mu je sutkinja Jasna Smiljanić zabranila jedno u nizu 'sugestivnih pitanja'.

'Mediji svašta pišu'

Sanadera je nadalje zanimao doček Nove godine 2005., koji se odvijao na Fiolićevom imanju i na kojem su navodno trebali biti svi članovi Vlade, no Fiolić mu je odogovorio kako se ne sjeća što je o tom događaju rekao istražiteljima tijekom istrage.

Sanader ga je pitao je li novac od prodaje zgrade u Planinskoj uložio u izgradnju sinove obiteljske kuće? 'Mediji svašta pišu, ja im ništa nisam rekao o tome, niti sam to demantirao', odgovorio je Fiolić.

SMS poruka

'Je li bilo naših susreta, nakon mog izlaska iz zatvora?', upitao ga je Sanader. 'Pokušali ste doći do mene preko Marijana Horvata, a ja na to nisam pristao', rekao je Fiolić.

'Zašto ste u Uskoku izjavili da sam Vam poslao SMS?', nastavio je Sanader, a Fiolić mu je dogovorio kako se ne može sjetiti zašto. Sanader je nezadovoljan odgovorom, podsjetio Fiolića podsjetio kako je u istrazi eksplicitno rekao kako je dobivao SMS-ove.

Opet svađa s Madunićem

Nakon toga ponovno je izbila svađa na relaciji Sanader-Madunić, gdje je Fiolićev branitelj ustvrdio kako Sanader svoja pitanja izvlači iz konteksta. 'Pa neće mi valjda Madunić određivati kakva ću pitanja postavljati?', pobunio se Sanader.

Sutkinja je nakon toga pročitala SMS poruku u kojoj je stajalo 'Na muci se poznaju junaci', za koju je Fiolić u istrazi rekao kako ju je dobio od Sanadera, odmah po njegovu izlasku iz pritvora.

No, danas se Fiolić te poruke ne može sjetiti, ali zna da mu je stigla s broja kojeg je koristio Sanader. Fiolić tvrdi kako je poruku odmah izbrisao.

'Moj Štef je prisiljen teretiti Sanadera'

Sanader je prešao na pitanje kofera s odjećom i kravatama i kad mu je vraćen, no Fiolić je odgovorio kako se ne sjeća točnog datuma.

'Je li Vam poznato, gospodine Fioliću, da je Vaša supruga pred jednim saborskim zastupnikom rekla: 'Moj Štef je prisiljen teretiti Sanadera, iako zna da on nema veze s kupoprodajom Planinske'?', upitao ga je Sanader. Fiolić mu je odgovorio kako ne zna za to i da takvo što nije čuo.

Fiolić: Jednom me prilikom Sanaderovo osiguranje legitimiralo

Nakon Sanadera, Fiolića je nastavio ispitivati zamjenik ravnatelja Uskoka, Tonči Petković i to na okolnosti izrade elaborata o vrijednosti zgrade i o tome je li ga Sanaderovoosiguranje pregledavalo. 'Većina me nije pregledavala, jer su me poznavali', odgovorio je Fiolić.

'Jednom me priliko jedan legitimirao, jer me nije znao, no Sanader je otvorio prozor i rekao da je u redu i da me ne mora pregledavati', dodao ej Fiolić.

Bivši premijer se ne osjeća krivim

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvu regionalnog razvoja.

Sanadera se tereti da je na užem kabinetu pogurao sklapanje spornog posla, čime je državni proračun navodno oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

Podsjetimo, Sanader je i u ovom slučaju na optužnicu rekao kako se ne osjeća krivim, a isto je učinio i Mlinarević, dok je Fiolić priznao krivnju i detaljno iznosio obranu.

>> Fiolić otvoreno na sudu: Složio sam 2,3 milijuna eura u kartonsku kutiju i odnio ih Sanaderu

'Kad sam kupio zgradu, Sanader me pozvao i pitao koliko sam to platio. Kaže mi, Štef, što možeš napraviti za mene, pred ulaskom smo u EU. Pitao sam ga koliko, rekao je milijun eura. Molio me da se zbog svojeg ugleda kandidiram za Sabor. Ne moraš ništa raditi, ne moraš se pripremati, samo se kandidiraj. Sanader je i dalje inzistirao da prodamo zgradu, ali ne direktno, nego preko banke. Predložio sam da to bude Hypo banka i oni su to prihvatili. Banka je tražila da napravimo elaborat i odabrali smo Mlinarevićev ured da to napravi', rekao je Fiolić.

'Složio sam novac u kutiju i odnio ga Sanaderu'

'Uvijek sam bio poslušan i odgovoran', nastavio je Fiolić. 'Nisam nikad mogao Sanaderu reći ne. Nakon isplate Hypo banke, Sanader me pozvao i pitao kad ćemo riješiti proviziju od kupoprodaje. Razlika je bila 21 milijun i 600 tisuća kuna', rekao je Fiolić.

'Nakon dva dana došao sam u Sanaderovu kuću i rekao mu koliki je iznos. Pitao me koliko mi možeš dati. Rekao sam dva milijuna eura, a on je inzistirao 2,3 milijuna eura, jer mu toliko treba. Uzeo sam novac od kuće, složio ga u kartonsku kutiju i odnio Sanaderu. Otvorio mi je vrata, stavio sam kutiju na pod i otišao', ispričao je između ostaloga Fiolić. (T.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene