Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Bez reformi nema boljeg života'

Josipović: Raspravu o gospodarstvu treba maknuti iz sfere političkog prepucavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upitan ima li Vlada snage provesti reforme predsjednik je kazao kako 'moraju probati, to je njihova zadaća i Vlada će na kraju krajeva dobiti ocjenu građana, ovisno o tome da li će moći ili ne provesti reforme'.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je u ponedjeljak kako je konačno nužno raspravu o gospodarstvu maknuti iz sfere političkog prepucavanja te kako se ne smije dopustiti da se unutarstranački problemi reflektiraju na rad Vlade koja bi trebala uvažiti i mišljenje struke.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Upitan ima li Vlada snage provesti reforme predsjednik je kazao kako 'moraju probati, to je njihova zadaća i Vlada će na kraju krajeva dobiti ocjenu građana, ovisno o tome da li će moći ili ne provesti reforme'.

Josipović: Rekonstrukcija Vlade pitanje je za premijera

Dodao je kako bez reformi neće biti boljeg života i napretka, ali da to moraju biti planirane i smislene promjene tako da gospodarstvo ima stabilne uvjete poslovanja, da ih se ne zatiče s promjenama koje nastupaju preko noći.

Na pitanje hoće li sazvati sjednicu Vlade na kojoj će se raspravljati o gospodarstvu, Josipović je ponovio kako on ne može sazvati sjednicu Vlade već može predložiti premijeru da se sazove sjednica.

Ali vidjeli smo u povijesti da to nije efikasan mehanizam, to je mehanizam koji je određene demonstrativne prirode i mislim da nam to ovog trenutka nije potrebno, kazao je Josipović te dodao kako nema premijera koji bi dozvolio da mu netko drugi saziva sjednicu Vlade.

Prema tome, puno je važnije da potičem i Vladu i socijalne partnere da nađu pravi put reformi, rekao je Josipović.

Istaknuo je kako ima nekoliko reformi kojih ne može biti bez konsenzusa, jer prelaze okvire jedne Vlade. Riječ je o reformi lokalne i regionalne samouprave, samim time reformi državne uprave, o zdravstvenom i mirovinskom sustavu i odnosu prema obrazovanju i tehnologiji.

'Konačno je nužno da raspravu o gospodarstvu maknemo iz sfere političkog prepucavanja nekih koji predlažu sazivanje sjednice Vlade. Mislim da im je do političke kavge, a to nam ovog trenutka ne treba. Treba nam naporan i odgovoran rad', kazao je predsjednik Josipović.

Josipović: Vlada mora ostati jedinstvena, ovo ne smije utjecati na njihov rad

Napomenuo je kako je mnogima, posebice onima iz struke, prilično jasno što treba napraviti. Vlada treba osluhnuti što struka kaže, Vlada mora otvoriti socijalni dijalog na jednoj jačoj, višoj razini nego je to danas, kazao je.

Na pitanje koliko ove stranačke prepirke, koje se prelijevaju i na rad Vlade, utječu i na građane, Josipović je ponovio kako se ne smije dopustiti da se unutarstranački problemi reflektiraju na rad Vlade.

'Koliko je to moguće odvojiti veliko je pitanje iz razloga što ljudi vide da postoje ozbiljni sukobi. Na ovaj ili onaj način taj sukob je razriješen, nadam se da se neće produbljivati, posebno ne na način koji bi Vladu činio neefikasnom ili nefunkcionalnom', rekao je.

Upitan je li potrebna rekonstrukcija Vlade Josipović je odgovorio kako se o tome mora pitati premijera.

Vezno uz konsenzus i izjavu premijera da je on moguć samo u idealnim uvjetima Josipović je kazao kako kad su idealni uvjeti onda i nije neka velika rasprava o kosenzusu.

'Konsenzus moramo naći o problemima. Znam da je naša politička scena, ne samo naša, satkana na rivalstvu i nadmetanju političkih opcija. Ali postoje neka pitanja o kojima bi bilo dobro da se nadiđu političke i međustranačke strasti i borbe i da se pokuša naći odgovor, jer neke reforme će nadživjeti ne samo jednu već možda dvije ili čak tri vlade', istaknuo je predsjednik Republike.

Josipović je odgovarao na pitanja novinara na odlasku sa Dana poduzetnika koji je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene