Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović krenuo oštro

Josipović o Grabar Kitarović: 'Ima jak ton, ali bi još jače udarala šakom o stol'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'One stranke koje pretendiraju na to da baštine Tuđmanovu politiku, danas iz Ustava žele brisati antifašizam. Predsjednik Tuđman bio je istaknuti antifašist. On je bio i demokratskiji nego što to danas predstavljaju ili čine vodstva nekih od stranaka', poručio je Josipović.

Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović predstavio je u ponedjeljak svoj program u kojem se kroz ustavnu reformu zalaže za 'drugu Republiku' kao temelj razvoja nužno potrebnog Hrvatskoj, a u svom je govoru prozvao HDZ da je prestao biti državotvorna stranka te njihovu predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović da nema svoj program.

Pročitajte i ovo Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Marko Biočina za Dnevnik Nove TV Velika analiza programa SDP-a i HDZ-a: Tko od koga prepisuje, što uopće nude i tko se od građana može posebno veseliti Most predstavio program obećaju manje poreze Most predstavio izborni program i poručio: "Nije dovoljno samo svrgnuti HDZ, treba dati i viziju"

Josipović je na kraju predstavljanja svog programa, naime, kazao kako želi postaviti pitanja svojim protukandidatima na izborima, pa je tako 'kandidate s desnice' upitao gdje im je 'državotvornost kojom se hvale', ustvrdivši da petnaest godina nakon smrti prvog hrvatskog predsjednika, koji je bio istaknuti antifašist, žele iz Ustava izbrisati antifašizam. Zamjera im i da svojataju Domovinski rat.

'One stranke koje pretendiraju na to da baštine njegovu politiku, danas iz Ustava žele brisati antifašizam. Predsjednik Tuđman bio je istaknuti antifašist. On je bio i demokratskiji nego što to danas predstavljaju ili čine vodstva nekih od stranaka. Franjo Tuđman i Ivica Račan znali su da demokratska Hrvatska mora biti pluralna, da mora imati višestranačje, više stranaka koje se ravnopravno natječu za vlast', kazao je Josipović.

Naglašava i da Tuđman 'nikad nije odnio hrvatsku zastavu'. 'On je otišao u Knin i poljubio hrvatsku zastavu, ali je nije odnio. Danas neki odnose hrvatsku zastavu i simbolički svojataju Domovinski rat i našu zemlju. Zašto je Vukovar, Domovinski rat, zašto su branitelji, po nekim idejama, monopol jedne stranke ili jedne političke opcije. Nije istina', poručuje Josipović.

Naglašava pritom da su među hrvatskim braniteljima bili 'lijevi, desni, centristi, liberali', kao i da je među okupljenima na predstavljanju njegova programa velik broj branitelja, među njima i general Rahim Ademi. 'Domovinski rat i domoljublje nije monopol desnih stranaka', kazao je.

HDZ je upitao i zašto mjesecima vrši politički pritisak na pravosuđe i dovodi u pitanje svaku istragu koja se odnosi na članove te stranke te zašto negativno komentiraju rad sudova i državnih odvjetništava.

'Jednom riječju, pitam, gospodo iz HDZ-a, zašto ste prestali poštivati institucije hrvatske države i zašto ste prestali biti državotvorna stranka. Rekao bih - zna se', kazao je Jospović.

HDZ-ovu predsjedničku kandidatknju Grabar Kitarović upitao je, pak, gdje joj je pisani trag programa te joj poručio da predsjednik države u svojim ovlastima nema 'lupanje šakom o stol'.

Puna četiri tjedna nakon što je predsjednička kandidatkinja HDZ-a predstavila 'pod navodnicima svoj program', nitko nije vidio ni jednu pisanu riječ tog programa.

'Prijedlogom ustavnih promjena u utrku za novi mandat'

'Postoji li neki tekst u kojem kandidatkinja HDZ-a stavlja na papir ono što želi ostvariti u svom mandatu?', pita Josipović ocjenjujući takvu situaciju kao 'podcjenjivanje demokracije'.

'Jer, pisani trag onoga što smo napravili i želimo napraviti, temelj je odgovornosti', naglašava.

Dodaje i da Grabar Kitarović 'ima jak ton, ali bi još jače udarala šakom o stol', a toga, ističe Josipović, nema u ustavnim ovlastima predsjednika, kao ni mogućnosti da saziva sjednicu Vlade. 'Ustav to ne dopušta', rekao je.

'Pitam vas, koji to ugledni europski političar, predsjednik, premijer, predsjednik parlamenta ili bilo tko drugi odgovoran, lupa šakom o stol. Znate li ijednog velikog političara koji lupa šakom o stol?', dodao je Josipović aludirajući na izjavu Grabar Kitarović kako će kao predsjednica 'biti spremna lupiti šakom o stol i biti čvrsta'.

Kazao je kako je takav način komunikacije 'nedopustiv čak i za one koji joj financiraju kampanju poput vlasnika nogometnog kluba u Hrvatskoj', misleći vjerojatno na izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića koji je najavio uplatiti novac za kampanju kandidatkinje HDZ-a.

Predsjednik europske države ne lupa šakom o stol i to ne može biti politički program, poručio je Josipović te ustvrdio kako upravo stoga što nema programa, iz HDZ-a odlaze ugledni ljudi, stručnjaci.

Na predstavljanju se se okupili brojni predstavnici političkog, gospodarskog i društvenog života, no nije bilo premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića ni SDP-ovih ministara u Vladi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene