Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporezivanje štednje

Josipović: Porezni sustav mora biti pravedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas vezano za uvođenje poreza na kamate na štednju od 1. siječnja iduće godine, kako porezni sustav mora biti pravedan i da veći porezni teret trebaju plaćati oni koji imaju više.

Dodao je kako očekuje da će uvođenje novih poreza o kojima se govori, dovesti i do korekcija u ostalom dijelu poreznog sustava.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 financijska osobnost Štediša, rasipnik ili kockar: Otkrijte koji ste od ovih 7 tipova i što to znači Ilustracija Neki povećali, neki smanjili Građanima upućen poziv zbog jednog poreza: Ako ga želite izbjeći treba vam potvrda liječnika

"Dobar i pravedan je onaj porezni sustav koji ravnomjerno preraspoređuje teret poreza na građane, uvažavajući da bogatiji snose taj teret više", rekao je Josipović novinarima tijekom posjeta sajmu ZEGE VeGe na zagrebačkom Trgu Bana Jelačića.

Na novinarsku primjedbu da to nije socijalno pravedan porez, jer će se svima kamate na štednju oporezivati s 12 posto, Josipović je rekao kako treba gledati porezni sustav u cjelini, i da se ne može gledati pravednost poreznog sustava kroz jednu vrstu poreza.

Stoga i govorim da ga treba sagledati u cjelini, dodao je.

Josipović je komentirao i danas najavljenu potporu Socijaldemokratske partije (SDP) njegovoj predsjedničkoj kandidaturi.

Na upit mogu li loši gospodarski rezultati Vlade utjecati na predsjedničke izbore, rekao je kako su predsjednički izbori individualni, ocijenivši da to neće utjecati na izbore.

Vlada kreće s oporezivanjem štednje: 'Stopa je dogovorena s EU Komisijom, a biti će12%'

Predsjednik bi po svom ustavnom položaju trebao biti taj koji posebice inzistira na nekim svjetonazorskim pitanjima, rekao je Josipović, dodavši kako dijeli svjetonazor sa socijaldemokratima i da je došao iz tih redova.

"Da, ja dijelim svjetonazor s socijaldemokratima, uostalom i došao sam iz tih redova", naglasio je Josipović.

Uspjeh ili neuspjeh svake Vlade je nešto što će Vlada pozitivno ili negativno osjetiti na parlamentarnim izborima, ocijenio je, dodavši da zahvaljuje strankama koje su ga podržale ili će ga podržati.

Moram zahvaliti jednom velikom broju stranaka koje su me već podržale ili koje me namjeravaju podržati, i mogu reći da sam zadovoljan potporom, rekao je Josipović.

Na upit o rezultatima istraživanja Crodemoskopa po kojima bilježi rast popularnosti, Josipović je rekao da nije stigao pogledati rezultate ali da je zadovoljan potporom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene