Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HDZ-ov skup u Omišu

Josipović: HDZ i Hrvatska zaslužuju bolje od Karamarka! Puhovski: Na taj skup DORH mora reagirati!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Svi znamo to đubre', komentirali su Ivu Josipovića iz publike, na što je Tomislav Karamarko uzvratio kako voli kada ga nadopunjuju.

'HDZ i Hrvatska zaslužuju bolje od Karamarka. I Hrvatska od glavne oporbene stranke očekuje više od osobnih uvreda i stalnog traženja neprijatelja. Iscrpljivati ljudske i političke kapacitete stranke u lovu na vještice i mržnju, šteti i HDZ-u i Hrvatskoj', komentirao je predsjednik Ivo Josipović za Jutarnji list uvrede na svoj račun koje su pljuštale na skupu HDZ-a u Omišu u ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

Podsjetimo kako je to izgledalo u Omišu. Spominjanjem četničkih vojvoda, njihovih pasa, Hrvatske u blatu, kaljuže zvane Jugoslavija... Tomislav Karamarko zaradio je ovacije publike u Omišu. Od okupljenih su se čule uvrede na račun Josipovića, ali Karamarko ih nije osudio - nasmijao se i zahvalio.

Omiški HDZ u ponedjeljak je slavio 24. rođendan, a svojim dolaskom počastio ih je šef stranke Tomislav Karamarko.

Slavlje i 300 članova i simpatizera koji su odobravali svaku njegovu riječ bili su dovoljni da se predsjednik HDZ-a 'zapali', po vlastitom priznanju i malo previše. Jednako raspoložena bila je i publika iz koje su se čuli uvredljivi povici, koji su po mišljenju Žarka Puhovskog nešto čime bi se trebao pozabaviti DORH. Njega smo pitali da nam prokomentira novu, zaoštrenu Karamarkovu retoriku i omiški skup.

A evo kako je izgledala situacija u Omišu.

Karamarko  je Zorana Milanovića optužio za vraćanje Hrvatske u blato u kojem je bila 1990. godine, ali osjeća, rekao je, da su se vratili energija i emocije s početka devedesetih.

Osjetio je i da su 'Bog i hrvatski narod ponovno uz HDZ' i čuo 'onih 15.000 mrtvih prijatelja iz Domovinskog rata kako nas pitaju što ste im ovo dopustili da naprave od Hrvatske'.

Zanesenog Karamarka prekidali su pljeskom i ovacijama. Potaknut odobravanjem s pozornice je zagrmio da 'neće nama četnički vojvode pregledavati naše udžbenike'.

'A oni su im upravo to dopustili, oni koji su našu školovanu djecu, koja su naučila hodati na briselskim hodnicima, izbacili iz europskih institucija, kako bi iz komiteta doveli svoju nesposobnu djecu', nastavio je Karamarko koji na početku govora nije zaboravio podsjetiti da ljudi koji vode Vladu odnosno državu tu istu državu 'nisu ni voljeli ni željeli'.

'Oni su, sada je to jasno, Tuđmanovu pomirbu prihvatili samo kao način preživljavanja, a mi smo bili naivni, pa smo im povjerovali da su zaista stali na našu stranu', objasnio je dobro raspoloženi Karamarko.

Publikama vrijeđanjem Josipovića zaradila Karamarkov osmijeh

Spominjanje četničkih vojvoda i nesposobne djece 'zapalilo' je i publiku.

'U Kevinu jamu s njima', povikao je netko od okupljenih, a umjesto osude, iz prvog reda u kojem su sjedili visokopozicionirani članovi stranke zaorio se pljesak oduševljenja.

Karamarko nije štedio ni predsjednika Josipovića kojem je prigovorio za neiskorištavanje ovlasti i sazivanje izvanredne sjednice Vlade zbog stanja u zemlji.

'I dok jedni siluju naš mentalni sklop, dok siluju naše nacionalno biće, gospodin na drugome brdu perfidno radi protiv interesa vlastitoga naroda', rekao je Karamarko i još jednom izazvao odgovor iz publike.

'Baš kao i tata mu! Svi znamo to đubre', čulo se ponovno od okupljenih, a i ovaj put izostala je osuda. Štoviše, dobacivanje iz publike nasmijalo je Karamarka. Zahvalio se i dodao kako voli kada ga nadopunjuju.

'Morao bih vas sve voditi sa sobom da dižete atmosferu'

'Morao bih vas na sve skupove sa sobom voditi, da nam dižete atmosferu', poručio je s pozornice i onda shvatio da se malo previše zapalio tijekom govora koji je prenijela Slobodna Dalmacija, a u kojem se uglavnom držao prošlosti.

Tako je rekao da je od 1945. do 1989. 'u kaljuži zvanoj Jugoslavija pobijeno na stotine tisuća Hrvata'. Osvnuo se i na 'njihove pse' koji su ubijali Hrvate diljem svijeta jer su nedjeljom išli na misu.

Današnjoj vladi potrebna je, poručio je Karamarko, kolektivna psihoterapija zbog hvaljena da su najbolja vlada u hrvatskoj povijesti.

Za razliku od vladajuće koalicije kojoj je jedini gospodarski program udaranje porezima po sirotinji i uništavanje poduzetnika, HDZ, prema tvrdnjama svog vodećeg čovjeka, ima program i tim za oporavak kojem će se priključiti i stručnjaci iz srodnih europskih stranaka.

Za kraj Karamarko je poručio kako ga ništa materijalno više ne zanima i da u novom HDZ-u nema mjesta za one koji se učlanjuju samo da zbrinu vlastiti djecu i unuke.

Puhovski: Karamarko je pod pritiskom s desna

Politički analitičar Žarko Puhovski prije svega smatra da se za intervenciju iz publike treba zainetresirati Državno odvjetništvo, s obzirom da se radilo o prijetnjama smrću. 'To je nešto što je po mom sudu izvan dopuštenog dosega političkog govora. To je dio hrvatskog primitivizma', smatra Puhovski.

A zašto je Karamarko odlučio zaoštriti retoriku? Puhovski smatra da se našao pod pritiskom s desna. Karamarko je od preuzimanja stranku čitavo vrijeme gurao desno, ali sada ispada, smatra Puhovski, da nije otišao dovoljno daleko pa se odlučio na ovakav potez.

'Pokušava uhvatiti birače izvan onih 20 i nešto posto koje HDZ već ima. Zbog pozicioniranja zadnjih godinu dana ne može ići prema centru nego samo prema desno', smatra.

U pitanju su i izbori za Europski parlament. SDP je, prema mišljenju analitičara, napravio razumnu listu na kojoj su Ivan Jakovčić i Milorad Pupovac. 'Imaju šansu za pobjedu nakon lanjskog gubitka, što će za Karamarka značiti ozbiljan poraz. Iako se i ove godine može očekivati slab izlazak na EU izbore, pobjeda na njima simbolički bi predstavila veliki uspjeh za HDZ.

'Poraz će značiti veći neuspjeh za HDZ, nego uspjeh za SDP', smatra Puhovski.

'Počeo se nervozno, pomalo panično gurati desno'

' U strahu od toga Karamarko se počeo nervozno, pomalo panično gurati u desno. I to je kontekst u kojem se ove stvari događaju i nastavit će se događati', rekao nam je Puhovski.

'Iako je Karamarka sigurno dijelom ponijela atmosfera, shvatio je da mu je ovo jedini put nakon što je odsjekao veze s centrom', nastavio je i dodao kako je moguće da će Karamarko ići još više desno.

A hoće li nova retorika donijeti uspjeh HDZ-u? 'To ovisi o drugim organizacijama koje su se pojavile na desnici. Ako alternativna lista stranaka uspije orgnizirati jedinstvenu listu za izbore, Kukuriku po mojem sudu pobjeđuje. Ako budu raštrkani Karamarko ima još šanse, manje nego lani, ali ima', uvjeren je Puhovski.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene