Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednja dva domjenka predsjednik nije bio ondje

Josipović na božićnom domjenku kod Pupovca: 'Neki na naš brod stavljaju najstrašniji teret, a to je mržnja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpsko narodno vijeće (SNV) u utorak je tradicionalnim domjenkom u Novinarskom domu obilježilo Božić, koji pravoslavni vjernici slave po julijanskom kalendaru, 7. prosinca.

O tome što je 2014. donijela srpskoj manjinskoj zajednici govorio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, koji smatra da je prošlu godinu, uz probleme koje je donijela gospodarska kriza, obilježio i porast netolerancije, "ružnih i naopakih riječi". Zaželio je da se Hrvatska u 2015. riješi tereta mržnje i posveti stvarnim problemima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković stigao na Pantovčak po mandat za sastavljanje vlade - 2 jedan likuje, drugi se kiselo osmjehuje FOTO Pogledajte kako je izgledao susret Milanovića i Plenkovića Andrej Plenković došao po mandat u Ured predsjednika - 4 Potpisi 78 zastupnika Plenković predao potpise Milanoviću i dobio mandat za sastavljanje Vlade

"Uzdamo se u to da će izbori koji su pred nama donijeti dio olakšanja i da će svatko od nas napraviti najbolji izbor i pomoći da se rasteretimo onoga što nam ne treba - buke, bijesa, mržnje i neusmjerenosti na životna pitanja", rekao je Pupovac.

Ocijenio je da u Hrvatskoj politici treba vratiti moć, i to tako da joj se "vrati vjerodostojnost i zaustavi one koji žele razvlastiti politiku i kojima politika nije poslanje". "Naše je da sačuvamo autonomiju i moć politike kao moć naroda. To zemlja treba, to naši građani trebaju i to trebaju znati oni koji iz nepolitičkih razloga žele razvlastiti bilo vladu, bilo Sabor, bez obzira slali poruke s olatara ili bankovnog šaltera, svima im treba reći - ta moć pripada narodu i narod treba kontrolirati tu moć", uvjeren je Pupovac.

Okupljenima je Božić čestitao i premijer Zoran Milanović, koji je poručio da osobno politiku ne shvaća kao posao, nego kao zvanje i poslanje. "Vrijednosti za koje živim i za koje ću se boriti dok sam političar su pravda, jednakost, sloboda i prava nacionalnih manjina, u jednoj državi koja je sada tek na nogama i koja će izaći iz krize, koja prvi puta ima ozbiljne pokazatelje, u kojoj se troši, ali i štedi, što pokazuju prvi rezultati proračuna, bez ičijeg pritiska, bez ičijeg mentorstva i kuluka. To je ono u što vjerujemo, to je ono za što ću se boriti", naglasio je Milanović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izrazio je zadovoljstvo što se odnosi većinskog hrvatskog naroda i srpske manjinske zajednice, koji su bili uzdrmani 90-ih, kontinuirano i sustavno poboljšavaju. "Ti odnosi se nisu mogli razvijati bez suradnje jednih i drugih, zajedničkih interesa i zajedničkih vrijednosti", kazao je Leko.

Božićnom domjenku SNV-a ove se godine odazvao i predsjednik Republike te predsjednički kandidat Ivo Josipović, koji se prošle i pretprošle godine ispričao zdravstvenim razlozima. U svom govoru naglasio je kako je obveza političara čuvati društvo od tereta mržnje i netolerancije.

"Nažalost, svjedoci smo kako neki na naš brod stavljaju najveći i najstrašniji teret, a to je mržnja i nevoljkost da se onoga koji je nešto malo drugačiji prihvati kao jednakopravnoga. Zato mi koji smo u poltici imamo najveću obvezu čuvati društvo od tog tereta mržnje i netolerancije", rekao je Josipović, a njegove su riječi okupljeni pozdravili pljeskom.

Na domjenku je govorio i mitropolit ljubljansko-zagrebački Porfirije, koji je naglasio kako je Božić praznik u kojem se Bog otkrio kao apsolutno dobro čovjeku, koji je pozvan da dobro u sebi neprestano razvija i afirmira.

Okupljene su pozdravili i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek te predsjednik Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

U ime predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na domjenku je bio vanjskopolitički tajnik stranke Miro Kovač, koji je novinarima nakon domjenka prenio čestitke Karamarka i predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović pravoslavnim vjernicima. Na pitanje prepoznaje li se HDZ u upozorenjima na netoleranciju govornika na SNV-ovu domjenku Kovač nije odgovorio, a upitan zašto u Novinarskom domu nisu Karamarko i Grabar Kitarović odgovorio je: "Kampanja".

Na božićnom prijemu tradicionalno su dodijeljene i nagrade SNV-a za humanizam, afirmaciju tolerancije i antifašističkih vrijednosti. Nagrađeni su Jovica Brkić, Oliver Frljić i posthumno Adam Dupalo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene