Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik u Sloveniji

Josipović: Može se reći da je vladavina prava jedan od zapadnih mitova i legendi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović u Ljubljani je, prilikom predstavljanja publikacije o vladavini prava, kazao da se može reći kako je taj pojam zapravo jedan od 'mitova i legendi' zapadne demokracije.

Predsjednik Ivo Josipović boravio je u četvrtak u Ljubljani, gdje je na ljubljanskom sveučilištu predstavljena publikacija 'Vladavina prava: vodič za političare' te je tom prilikom iznio poglede na značenje i zahtjeve vladavine prava zajedno s više istaknutih slovenskih pravnih stručnjaka, među ostalim i bivšim slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom, koji je preveo knjigu na slovenski jezik.

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Slika nije dostupna Godišnjica susreta Pahorova poslanica: Evo što je poručio Hrvatskoj

>> Hrvatska i Slovenija odgovorile na podneske arbitražnom sudu

Tuerk je rekao da je vladavina prava središnje razvojno pitanje i jezgra građanske odgovornosti te temeljno etičko, političko i pravno načelo koje se tiče svih državljana. Bivši slovenski predsjednik je spomenuo i memorandum iz Mokrica, koji su u ožujku ove godine potpisali predsjednici vlada dviju država, rekavši da nije bio napisan 'tako da bi se pomoću njega izbjegle različite interpretacije'.

Tuerk je time aludirao na to što Hrvatska i Slovenija različito tumače engleski izraz 'stay' koji je u sporazumu, napisanom na engleskom jeziku, naveden u vezi postupaka protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima. Hrvatska navodi da se radi o privremenom zastoju tih postupaka, u skladu s hrvatskim zakonom o parničnom postupku, dok Slovenija smatra da te postupke treba zaustaviti sve do konačnog okončanja spora.

Josipović, koji je u Ljubljanu došao na Tuerkov poziv, rekao je da je uvjeren da će vlade obiju država to pitanje riješiti na obostrano zadovoljstvo i da ni na jednoj strani nema želje da bi se izigrala druga strana.

Vladavina prava jedno je od najvećih postignuća demokracije, ali bi se moglo reći da je i dio 'mitova i legendi' zapadne demokracije, jer svi postulati nisu onakvi kakvi su zapisani na papiru, a još manje to važi za praksu, naveo je Josipović u svom izlaganju, prenijela je slovenska tiskovna agencija STA.

Prije predstavljanja knjige predsjednik Josipović neformalno se sastao i sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, a razgovarali su o odnosima dviju susjednih država i regionalnim procesima, posebno suradnji u okviru tzv. procesa Brdo, doznaje se u uredu slovenskog predsjednika.

Knjiga 'Vladavina prava: Vodič za političare' nastala je kao rezultat razgovora vođenih unutar Interakcijskog vijeća bivših šefova država i vlada, a pripremu knjige potaknuli su i pripremili Institut za ljudska prava i humanitarno pravo 'Raoul Wallenberg' sa Sveučilišta Lund u Švedskoj te Haški institut za internacionalizaciju prava (Hiil) u Nizozemskoj. Namjera Vodiča je da pruži okvir političarima vezano uz osnovne elemente vladavine prava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene