Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako do efikasnije lokalne samouprave

Josipović: Lokalna vlast treba sama upravljati svojim životom i poslovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović smatra kako bi Hrvatska trebala imati manji broj županija i općina

Predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je danas da pokretanjem rasprave o sveobuhvatnim ustavnim promjenama, koje se odnose i na uređenje lokalne samouprave, želi postići efikasniji i bolji model koji će lokalnoj vlasti omogućiti da sama upravlja svojim životom i poslovima, ali i onemogućiti da ona ograničava središnju vlast u donošenju odluka od državnog interesa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gosti Dnevnika Nove TV Što obećavaju i čemu se nadaju Slika nije dostupna Stav IDS-a Miletić: Teritorijalni ustroj došao do apsurda, podrška Josipoviću

'Mislim da nam je svima cilj naći kvalitetniji, efikasniji model u kojem ćemo s jedne strane imati više decentralizacije, više mogućnosti lokalne samouprave da sama upravlja svojim životom i poslovima, a tome treba pridodati i određenu, odgovarajuću alokaciju sredstava', rekao je Josipović odgovarajući na novinarska pitanja u sklopu posjeta novouređenim odjelima zagrebačke Psihijatrijske bolnice 'Sveti Ivan'.

No, mora postojati i efikasniji sustav koji će omogućiti centralnoj vlasti, Vladi i Saboru, donošenje odgovarajućih odluka kad je to potrebno i u općem državnom interesu, odnosno da ih odluke lokalne samouprave ne ograničavaju, kao što se to sada događa u nekim situacijama, istaknuo je Josipović.

Ustavne promjene za efikasniju upravu

Vrlo skoro, najavio je, bit će sazvan radni stol vezan uz lokalnu samoupravu na koji će biti pozvani predstavnici lokalne samouprave i stručnjaci za to područje.

'Očekujem efikasniji i bolji sustav', kaže Josipović, a na pitanje znači li to da Hrvatska treba imati manje županija i općina odgovara kako bi 'vjerojatno drukčije trebalo složiti priču'.

Upitan o predstojećim izborima za Europski parlament, Josipović ističe važnost izlaska na izbore jer o tome, naglašava, ovisi kvaliteta života građana.

'Moramo osvijestiti da smo dio velike zajednice u kojoj dio odluka o našem životu donosimo u Saboru i putem naše Vlade, a dobar dio odluka donosimo zajedno s drugim zemljama u institucijama EU. Prema tome, ne može i ne smije nam biti svejedno tko sjedi u Europskom parlamentu i drugim institucijama EU. O tome ovisi kvaliteta našeg života', kazao je Josipović.

Stoga je građane pozvao da izađu na izbore. 'Učinite to da oni kojima najviše vjerujete budu izabrani u Europski parlament', poručio je.

Vezano uz sve veći javni dug države, koji sada iznosi 67 posto BDP-a, Predsjednik ponavlja kako je nužno potaknuti gospodarstvo da živne i otvori nova radna mjesta.

'Imamo problem dugo taloženih loših poteza i nedostatka razvoja, rekao bih i desetljećima', kazao je Josipović dodavši kako 'svi znaju reći, no malo je onih koji mogu i znaju kakve odluke treba donijeti' za pokretanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

'Ja, kao pravnik, odnosno laik u području gospodarstva, mogu reći da bih ukinuo veliki broj disfunkcionalnih pravila koje samo otežavaju ljudima da investiraju i posluju brzo i uredno', rekao je.

Uz Josipovića novouređene odjele Psihijatrijske bolnice obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kojeg su novinari pitali je li to što je danas zajedno s predsjednikom Republike, svojevrsna poruka premijeru Zoranu Milanoviću s kojim se još uvijek nije sastao.

Vlada troši ono što nema

Bandić ističe da je zadovoljan suradnjom s resornim ministarstvima dodajući da je siguran da će 'do kraja mandata uspostaviti dobru suradnju i na razini Vlade ukupno - jer treba surađivati i raditi u interesu građana Zagreba i Hrvatske'.

'Za dogovor trebaju dvojica, za nedogovor samo jedan', kaže Bandić i nastavlja: 'Kako je krenulo prije dvije godine, ja sam još i zadovoljan. Bolje je, puno bolje, nego prije dvije godine'.

PREKOMJERNI DEFICIT: Nove Vladine mjere za smanjenje deficita

Na primjedbu da je nedavno bio puno oštriji i kritičniji prema Vladi, zagrebački gradonačelnik odgovara da o bitnom uvijek govori isto. 'Oštar je samo nož, a nož treba izbjegavati. Oštra retorika i prijeka rješenja nisu dobri saveznici, a najmanje su retorika gradonačelnika Bandića', rekao je.

Vlada se ne zna koristiti alatima koji su joj na raspolaganju, ocijenio je. 'U Hrvatskoj ni jedna Vlada u zadnje 24 godine nije prestala trošiti i dijeliti ono što nije zarađeno i ni jedna još nije napravila politiku ravnomjernog razvitka Hrvatske', kaže Bandić. (Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene