Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Maštruko u Dnevniku Nove TV

'Ovo što smo čuli od predsjednice nije ništa novo. To je ponavljanje starih teza'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skandaloznim izjavama i propovijedi splitskog svećenika Luke Prcele bave se i splitska policija i županijsko Državno odvjetništvo. Potvrdili su nam da provjeravaju ima li u njegovim istupima elemenata kaznenog djela. No, zabrinjavajuća je i šutnja dvoje od troje najviših državnih dužnosnika.

Premijer, predsjednik sabora i prvi potpredsjednik vlade - šute već drugi dan. Na naše upite, poslane u vladu i sabor, nitko nije odgovorio. Božo Petrov tek je za Radio Dalmaciju rekao da nema fašizacije društva, a neki bi ministri voljeli da se bavimo drugim temama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Eto nas nazad u '45... FRA PRCELA NASTAVLJA 'Uostalom, NDH nije bombardirala nijedan grad' Slika nije dostupna Ispad na misi Predsjednica odgovorila na izjave tijekom skandalozne propovijedi

Prcela je dao i izjavu za Novu TV nakon propovijedi. "Možda ono što osuđujem kod NDH je možda taj rasni zakon. Možda to nije bilo, bilo je možda nekakvih zločina i tako dalje, ali ja mislim da stvarno nije bila više zločinačka od bilo koje države u ratu u ondašnje vrijeme. Uostalom, NDH nije bombardirala nijedan grad", rekao je Prcela u izjavi za Novu TV.

Splitski svećenik Predsjednici ne može oprostiti izjavu da je NDH bila zločinačka i da nije bila nezavisna. Ona mu je poručila da mu oprašta, te da se okrenemo budućnosti. U SDP-u kritiziraju predsjednicu.

"Ona mu je oprostila, ja se nadam da Cvitan neće", poručuje Arsen Bauk, saborski zastupnik SDP-a. Iz splitskog državnog odvjetništva poručuju da nisu zaprimili kaznenu prijavu.

"Nadležno državno odvjetništvo će razmotriti izjavu svećenika Luke Prcele tijekom jučerašnje propovjedi u splitskoj župi Gospe od ružarija, odnosno sadrži li navedena izjava elemente kojeg kažnjivog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti", poručuju iz ŽDO Split.

Oporba proziva vladu i Predsjednicu. Zbog njih, kažu, Hrvatska pričama o fašizaciji društva puni stupce uglednih svjetskih medija. "Posljedice takvog njihovog postupanja su vidljive, Hrvatska se prikazuje kao država u kojoj se njeguju retrogradne pojave", smatra Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a.

Izostanak reakcije gotovo čitavog državnog vrha - kaže bivša premijerka Jadranka Kosor, je neprimjeren, kao i prva reakcija Predsjednice. Ustaštvo se, smatra, ne može oprostiti, kao ni ignorirati.

"Ako ljudi koji su odgovorni za državu ne reagiraju primjerice na utakmicama na uzvik 'za dom spremni' i neki poslije utakmica kažu da je atmosfera bila veličanstvena onda je to vrlo jasna poruka onima koji će sljedeći put vikati", kaže Kosor.

Iz Hrvatske biskupske konferencije samo su ponovili priopćenje provincijala dominikanske provincije. Oltar je - poručuju mjesto s kojeg se gradi zajedništvo i ne smije služiti za političke obračune.

Samo floskule

Gost Dnevnika Nove TV bio je sociolog religije i bivši veleposlanik pri Svetoj stolici, Ivica Maštruko, koji je prokomentirao navedene istupe.

Kako biste vi ocijenili predsjedničinu poslanicu? Je li trebala odmah i žešće reagirati?

Zapravo ovo što smo čuli od predsjednice nije ništa novo. To je ponavljanje starih teza koje je ona u nekoliko navrata već iznijela na drugačiji način. Radi se zapravo o uobičajenim floskulama, upotrijebit ću tu riječ, o tome da se osuđuju svi totalitarni režimi, da se prekine s govorom mržnje, ali zapravo se ne zna na koga je to usmjereno. Trebala je biti jasnija i određenija i reći da se to odnosi na postupke i cjelukupnu atmosferu koju kreiraju pojedina politička rukovodstva RH. Pritom posebno mislim i na neke pojedince iz Vlade i na neke istaknute ministre. Trebala je biti određenija i trebala je sama ne pridonositi toj atmosferi svojim postupcima u ranijem vremenu.

Tko još sve može reagirati? Očekujete li reakciju DORH-a?

Ne, ne očekujem reakciju DORH-a, ni reakciju policije. Oni koji bi trebali reagirati i koji bi mogli reagirati, zapravo su nekoliko osoba. To je po lokalnoj nadležnosti prvo splitsko-dalmatinski biskup. Mogao bi reagirati i provincijal dominikanske provincije, međutim ne očekujem njihovu reakciju na bilo koji način, osim uobičajene fraze koju stalno ponavljaju da se svećenicima savjetuje da ne ulaze u političku sferu na propovjedima, jer zapravo to je jedna uobičajena fraza. Provincijal dominikanske provincije je već reagirao i to na jedan način kao da tolerira, a takva je ukupna atmosfera i u biskupskoj konferenciji, da toleriraju takve propovjedi i da ne poduzimaju nikakve sankcije.

Kako biste ocijenili reakciju Dominikanaca?

Ocijenio bih je uobičajeno blagom i zapravo nikakvom. Provincijal ima i druge mogućnosti u okviru svojih nadležnosti da poduzme određene sankcije, mjere ili disciplinske postupke. Sasvim sigurno ne očekujem u dominikanskoj provinciji ili biskupskoj konferenciji da bilo što poduzmu.

Predsjednica je u poslanici dans bila više nego jasna, a zašto su ostali u vlasti danas šutili, koje je vaše mišljenje?

To je uobičajeno. Naša Vlada koja je politička Vlada, ne bavi se politikom, od samog premijera pa do članova Vlade i ministara koji ne reagiraju ni na kakve političke izazove i političke teme.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene