453514
453514
453514
453514
453514

''U BiH se ništa neće riješiti dok se Amerika ne vrati na te prostore''

  • , 13.10.2016., 20:38
  • Autor:
  • komentara

Predsjednica Republike KolindaGrabar-Kitarović sastala se u Bruxellesu s Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Europske komisije, a o čemu su razgovarali zna urednica vanjske politika na Novoj TV Ivana Petrović.

 
 
 
 
Ivana Petrović o sastanku predsjednice RH i predsjednika Europske komisije (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović o sastanku predsjednice RH i predsjednika Europske komisije (Foto: Dnevnik.hr)

''Najviše se govorilo o najvrućem europskom sigurnosnom pitanju ovoga trenutka, a to je Bosna i Hercegovina. Predsjednica je gospodinu Junckeru malo detaljnije protumačila koncept Bosne i Hercegovine kao države triju konstituivnih naroda, što sam ja razumjela kao blagu kritiku plana Europske unije za BiH, koji je donesen prošle godine, a koji se bazira na 800 milijuna eura pomoći, na gospodarskim i socijalim planovima, ali koji potpuno anulira političku komponentu koja je najbitnija.

Moramo biti jako pažljivi, a to nas uči iskustvo u postdejtonskoj Bosni, kad je riječ o međunarodnim planovima, osobito njihovom razumijevanju, interpretaciji i primjeni - svaki koji je baziran na gospodarskoj i socijalnoj platformi nije uspio jer je uvijek relativizirao političku komponentu aludirajući da bi BiH trebala biti ono što ona ne može biti, a to je unitarna država.

Plan, o kojem je Predsjednica danas govorila i malo šire rastumačila gospodinu Junckeru kako diše BiH, nema u niti jednom tragu tekst Rezolucije Europskog parlamenta donesen 2014. koji je definitivno najvredniji tekst ikad donesen u EU o BiH jer on neporecivo govori da je BiH država Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ne može opstati bez tri ustavotvorne jedinice. To se očito ne razumije dobro u EU gdje očito te rezolucije pišu eurodiplomati koji ne poznaju niti povijest BiH, niti mentalitet, niti politički ustroj, niti ustavnopravni kontinuitet.

I jednako tako mi se čini da Europska unija, koja je ovoga trenutka iscrpljena Brexitom i migrantskom krizom, nema taj kapacitet baviti se BiH, koju je inače godinama politički zapuštala. U Bosni i Hercegovini se ništa neće riješti dok se ne dogodi veliki američki comeback na te prostore.

Predsjednica je s Junckerom razgovarala i o proširenju, posebno o Srbiji, a glavni naglasci su bili odnosi između Hrvatske i Srbije. Predsjednica je rastumačila gospodinu Junckeru da Hrvatska de facto nije blokirala Srbiju. A to da je nije blokirala znali smo svi.

Znali smo bar mi novinari koji pratimo pregovore i znamo kako tehnički ide proces blokade, da je to bilo tijekom kampanje. Mnogo besplodnog baukanja ni zbog čega koje je samo diglo tenzije u hrvatskoj i u srpskoj javnosti i izazvalo mnoge nezgodne interakcije. Sjetimo se, Srbija je pisala Bruxellesu, bavila se čak unutarcrkvenim pitanjima. 

Predsjednica je kazala da je nužno da Hrvatska i Srbija sjednu za stol i riješe svoja međusobna bilateralna pitanja. Naglasak je stavila na nestale i rekla da se to mora tretirati kao humanitarno pitanje.

I to je točno, oni jesu humanitarno pitanje. Ali su jednako tako i prvorazredno međunarodno pravno pitanje.

Nestali su prvi apostrofirani u presudi Međunarodnog suda pravde po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid. Ta bi presuda trebala biti platforma našim politikama u rješavanju problema nestalih.

To je isključivo stvar politike, diplomacije i prava. Nije to stvar nevladinih udruga, gospodina Klemma ili nekih drugih ljudi koji nisu nikakav politički čimbenik u Hrvatskoj'', izvijestila je iz Bruxellesa reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se