Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentira Ivana Petrović

MINISTAR KOD RUSKOG VELEPOSLANIKA 'Je li za taj susret dobio potrebna odobrenja?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića i ruskog veleposlanika u Hrvatskoj nije prošao neopaženo, a pogotovo neopaženo nije prošlo ono što je na stranicama MUP-a objavljeno kao tema razgovora tog sastanka - dosadašnja suradnja i mogućnost još bolje suradnje resornih ministarstava Rusije i Hrvatske.

Ministar Vlaho Orepić, primio je prije pet dana veleposlanika Rusije Anvara Azimova te su, između ostalog, razgovarali 'o dosadašnjoj suradnji i pitanjima od zajedničkog interesa' te 'i o mogućnostima još bolje suradnje resornih ministarstava u budućnosti', kako piše u priopćenju na stranicama MUP-a.

Pročitajte i ovo Iran lansirao stotine dronova i projektila na Izrael Napad VIDEO/FOTO Iran napao Izrael dronovima i raketama: Mnogi su oboreni, ranjeno dijete, eksplozije i sirene u raznim dijelovima zemlje Željko Cvrtila i Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Ilegalno oružje Cvrtila o pucnjavi na zagrebačkim ulicama: ''Treba više policije na cesti, a manje u kancelarijama''

Na Twitter profilu ruskog veleposlanika objavljen je sličan status. 'A.Azimov se sastao sa Ministrom unutarnjih poslova Hrvatske V.Orepićem i raspravio s njim o pitanjima suradnje sigurnosnih službi', piše u statusu. Provjerili smo u ruskom veleposlanstvu na što se mislilo pod 'tajnim službama'. Iz veleposlanstva su nam rekli da je riječ o nespretnosti u prijevodu te da se razgovaralo o međuresornoj suradnji i protuterorističkoj suradnji.

Ipak, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, Ivana Petrović, smatra da je tema razgovora dvojice dužnosnika bila sporna te da ministar Orepić mora objasniti kojim povodom je o međuresornoj suradnji i protuteroritičkoj suradnji raspravljao s ruskim dužnosnikom.

'Nije uobičajeno i dosad to nikad nisam vidjela, da bi ministar unutarnjih poslova išao na sastanke s veleposlanicima, osobito veleposlanikom zemlje koja nije članica EU i NATO saveza i čija se borba protiv terorizma ne poklapa s protuterorističkom strategijom NATO saveza i EU, točnije Europola', kaže Petrović.

'Podsjećam da je Ruska federacija još uvijek pod EU sankcijama, a da su njihove protuterorističke jedinice nužno pod nadzorom njihovih tajne službe, točnije FSB-a. Zanima me, stoga, je li ministar unutarnjih poslova, dobio za taj susret odobrenje Ministarstva vanjskih poslova, preko kojeg se takvi kontakti dominantno odvijaju, Ureda predsjednika Republike, Predsjednika Vlade i protuterorističkog odjela SOA-e, bez obzira što je SOA trenutno u hladnom pogonu, pošto gospodin Lozančić, iako ne de jure, de facto nije više ravnatelj', dodaje Petrović.

'To je glavno pitanje na koje bi bilo dobro da ministar Orepić odgovori, pošto je, u slučaju da je eventualno na taj sastanak otišao na svoju ruku, doveo u pitanje jedinstveni sigurnosni sustav kojem RH pripada i koji se bazira na visokom povjerenju sigurnosnih službi i politika zemalja članica, a to su NATO i EU', ističe na kraju Petrović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene