Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a

Ivana Petrović analizirala je govor predsjednice Grabar-Kitarović u vezi s radom Haškog suda

Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, analizirala je govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj radu Haškog suda.

„Ovo je primjeren i odmjeren govor koji je Predsjednica stavila u gabarite koji mogu proći pred Vijećem sigurnosti – da ju se pozorno sluša, a da ne izlijeće u ono što ne treba, u ovom slučaju pravne kvalifikacije ili verbalne eskapade.

Pročitajte i ovo Suđenje bh šestorci (Foto: AFP) BEZ POSLJEDICA ZA HRVATSKU Bivši član obrane Gotovine i Markača: Zločinački pothvat upotrebljava se već 20 godina, to nije ništa posebno Slika nije dostupna NAKON PRESUDE ŠESTORCI Ljubo Ćesić Rojs: "Očekujem da ćemo pobiti presudu i zatvoriti predsjednika suda"

Ovo je bio dobar i primjeren govor u kojem je ona na fin način opisala cijelu kronologiju rata u Hrvatskoj, podsjetila za što je tribunal donio presude, a za što nije. Apostrofirala je Vukovar za koji je optužen bio Goran Hadžić, ali je umro prije donošenja presude.

Podsjetila je sud da je on zadužen za kažnjavanje po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti, a ne za bilo što drugo. Podsjetila je i da sud nije zadužen za stvaranje presedana, već za provedbu aktualnog međunarodnog i humanitarnog prava.

Željela je ukazati da forma udruženog zločinačkog pothvata predstavlja trenutak posrnuća tribunala. Kad je tribunal počeo podizati optužnice u okviru udruženih zločinačkih pothvata u bilo kojem predmetu i stvarati političke, a ne pravne kvalifikacije, u tom je trenutku njegova uloga završena.

"Držala se gabarita"

Kad je riječ o predmetu Herceg-Bosne, Predsjednica se držala gabarita. Haški sud nije zadužen za sporove među državama i sve su osude pojedinačne. Kada jedan sud u optužnici pojedinačno apostrofira predsjednika države i ministra obrane izabrane na slobodnim izborima i još tome doda vojnu polugu, onda se treba uvažiti da to ne ostavlja dobar okus.

Ovo nije kraj, već epilog. S radom završava jedan instrument koji je služio uspostavljanju standarda u budućnosti, a Herceg-Bosna je sad najeklatantniji primjer jer je ona bila platforma na kojoj se raspadala Jugoslavija. Ovo je svojevrsna završna riječ, a sada slijedi rasplet koji će se najviše događati u Bosni i Hercegovini. Presude tribunala u tome će imati veliki značaj. Političarima bih doista preporučila da pogledaju što je Tuđman rekao kada je došao iz Daytona. Krug je sada zatvoren i udaren je pečat.

"Hrvatska se u BiH više ne percipira kao rješenje"

Mislim da se Hrvatska, što se tiče BiH, u novim odnosima više ne percipira kao rješenje, već se ponovno vidi kao problem. Hrvatska politika pod hitno mora pronaći rješenje jedne nove paradigme vlastitog ponašanja u BiH, prije svega u odnosu na naš narod i njegov status, koja je svakom izmjenom Dejtonskog sporazuma umanjivana te je ovom zadnjom praktički svedena na razinu nacionalne manjine", kazala je Petrović u Dnevniku Nove TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene