Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IVAN VRKIĆ

Bio je najmlađi sudionik "sječe" u Karađorđevu, a građanima se ispričao za svaki ubod komarca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Vrkić uspio je nakon 23 godine na prošlim lokalnim izborima u Osijeku svrgnuti HDSSB, a sada se bori za svoj drugi mandat na čelu slavonske metropole i to opet kao nezavisni kandidat.

Ivan Vrkić rođen je 1947. godine u okolici Donjeg Miholjca, no s obitelji je preselio u Osijek gdje je završio srednju školu. Studirao je u Zagrebu, gdje je diplomirao filozofiju i sociologiju, a sredinom sedamdesetih diplomirao je i na Pravnom fakultetu u Osijeku.

Začeci njegovog političkog aktivizma bili su za vrijeme Hrvatskog proljeća. Blisko je surađivao s istaknutim hrvatskim "proljećarima" Mikom Tripalom i Savkom Dabčević-Kučar, a ta suradnja protezat će se kroz nekoliko narednih desetljeća. Ivan Vrkić 1970. izabran je za predsjednika Saveza omladine Hrvatske i bio je najmlađi sudionik sjednice u Karađorđevu gdje je "sasječeno" tadašnje hrvatsko političko vodstvo.

Pročitajte i ovo Uhićen ubojica - 1 Prijeti mu visoka kazna DORH podigao optužnicu protiv policajca koji je ubio studenticu u Osijeku Slika nije dostupna Lokalni izbori 2017 Borba za Osijek: Pogledajte kako je izgledalo političko "bockanje"

U Osijeku je zbog političke nepodobnosti, nekoliko godina bio nezaposlen, a oduzeta mu je i putovnica. Vraćena mu je tek 18 godina poslije.

Krajem osamdesetih godina Vrkić se ponovno politički aktivirao te je uoči prvih višestranačkih izbora, zajedno s Mikom Tripalom, Savkom Dabčević-Kučar i ostalim vođama Hrvatskog proljeća, formirao Koaliciju narodnog sporazuma (KNS), a 1990. jedan je od osnivača i užeg vodstva Hrvatske narodne stranke (HNS).

Direktor i pisac

Za vrijeme Domovinskog rata bio je pomoćnik zapovjednika Operativne zone Osijek, zadužen za informativno-psihološku djelatnost, a nakon što je demobiliziran 1992. godine izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor. Četiri godine kasnije imenovan je za predstojnika Državnog ureda za provođenje procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Nakon što je završena mirna reintegracija, Vrkić 1998. postaje ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, dvije godine kasnije direktor Glasa Slavonije, a potom 2004. preuzima direktorsku fotelju u Belju i 2012. onu Tvornice ulja u Čepinu.

U Iako je poznat po političkom i gospodarskom djelovanju, Vrkić je i član je Društva hrvatskih književnika, a napisao je desetak knjiga.

Gradonačelnički mandat

Na lokalnim izborima 2013. Vrkić je bio nestranački kandidat, ali su ga u startu podržavali SDP, HNS i HSU. Međutim, u Gradskom vijeću okupio je široku koaliciju. Iako je obećavao da će se boriti za otvaranje novih radnih mjesta, autogol si je zabio kada je objavio je da će Grad Osijek pokriti dio cijene aviokarte za one koji putuju na relaciji Osijek - Dublin. Ostala je upamćena i Vrkićeva izjava: "Ispričavam se građanima Osijeka za svaki ubod komarca." 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene