Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanmljivi i Rusima i Amerima

Hrvatska sve više postaje interesno područje dviju svjetskih energetskih sila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar gospodarstva iz Osijeka najavljuje da prve istražne bušotine očekuje za godinu dana. Nađu li naftu, svi će imati koristi.

U svjetlu globalnih političkih odnosa, pogotovo između dva velika igrača Amerike i Rusije, na energetskoj karti svijeta našla se Hrvatska.

Pročitajte i ovo Ivan Vrdoljak Nakon žalbi građana Loše vijesti za bivšeg ministra: Tvrtka Ivana Vrdoljaka ostala bez dozvole za rad Slika nije dostupna Izvoz domaće nafte Vrdoljak komentirao 'glupo rješenje iz INE'

Nakon Jadrana svjetske naftne kompanije od danas se mogu natjecati i za koncesije za istraživanje nafte i plina na kopnu. Ministar gospodarstva iz Osijeka najavljuje da prve istražne bušotine očekuje za godinu dana. Nađu li naftu, svi će imati koristi.

Vlada raspisuje još jedan natječaj za istraživanje i eksploataciju nafte i plina

Slavoniju bi već od idućeg ljeta trebale preplaviti naftne i plinske bušotine poput one u Beničancima. 'Na kopnu imamo dokazanu i naftu i plin, dakle povijest proizvodnje i nafte i plina postoji preko 40 godina. Ne očekujemo toliku navalu kao na moru ali očekujemo 20-tak tvrtki', rekla je Barbara Dorić iz Agencije za ugljikovodike.

Koncesija će pripasti onoj tvrtki koja obeća najviše bušotina, odnosno investiranja. Državi će pripasti 59 posto pronađenog plina i 57 posto nafte što je 10 puta više nego sada. A jedinicama lokalne samouprave će 400 kuna naknade po četvornome metru u fazi istraživanja i još 5 % od vrijednosti pronađene sirovine.

'Mi ćemo ozbiljne novce zaraditi na ovome projektu a krećemo iz Slavonije jer Slavonija zaslužuje ozbiljne novce', najavio je ministar Ivan Vrdoljak.

'Što se tiče konkretnog natječaja mi ćemo proučiti uvjete natječaja, geologiju i ostalo što dosta toga znamo i onda ćemo odlučiti kako i na koji način i kada ćemo se javiti', rekao je Želimir Šikonja, Inin izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju.

Hrvatska u središtu interesa Rusije i SAD-a: 'Hrvatska može postati regionalni lider u području energetske sigurnosti'

Šef INE i član MOL-ovog pregovaračkog tima s Vladom, Zoltan Aldot s ministrom gospodarstva družio se u Beničancima. Pred kamere Nove TV nije htio možda i zbog sve glasnijih nagađanja o prodaji MOL-ovog udjela u INI ruskom Gazprom Njeftu.

'Vjerodostojnost informacija koje oni puštaju u javnost se pokazala da nije dovoljna da bi se ja posebno osvrtao na njih. Presudno je imati strateškog partnera s kojim zajedno radimo na razvoju INE', rekao je ministar Vrdoljak.

Uz INU, ruske kompanije zainteresirane su i za istraživanja na kopnu, no to pak ne veseli američku administraciju pa Hrvatska sve više postaje interesno područje dviju svjetskih energetskih sila. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene