Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi stari predsjednik

Ivan Vrdoljak: "HNS će na iduće izbore izaći samostalno"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je HDZ na političku koordinaciju kako bi raspravili političke aktualnosti i prioritete u 2018., nakon čega će razgovarati i s ostalim političkim akterima u zemlji, istaknuvši važnost politike suradnje u rješavanju prioritetnih problema zemlje.

"HNS će danas uputiti poziv HDZ-u na političku koordinaciju kako bi raspravili sve političke aktualnosti i političke prioritete u 2018. godini. Nakon toga razgovarat ćemo i s ostalim političkim akterima na hrvatskoj političkoj sceni", rekao je Vrdoljak novinarima u Središnjem uredu HNS-a dan nakon što je na 15. Saboru HNS-a izabran za predsjednika te stranke.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

Pojasnio je da će teme sastanka biti kako reagirati na aktualnosti u javnom prostoru te kako uskladiti prioritetne politike Vlade u idućoj godini. Pri tome će, dodao je, HNS prezentirati koji su im prioriteti i ciljevi u obrazovanju i graditeljstvu te čuti HDZ-ove ciljeve.

Vrdoljak je ponovno istaknuo važnost politike suradnje pozvavši sve političke stranke na suradnju u rješavanju prioritetnih problema zemlje. Upozorivši kako su političku scenu preuzele borbe između političkih saveza i rejtinga stranaka, sve političke stranke pozvao je na suradnju u temama u kojima se svi mogu složiti.

"Ovo nije nogometna utakmica da pobijedimo jedni druge. Te pobjede nemaju smisla ako ne donose ljudima bolji život, a jedini pobjednik u političkoj utakmici treba biti Hrvatska", poručio je.

Naglasio je i da je poruka suradnje svim političkim akterima pokušaj da se isprovocira politički dijalog na potpuno drugačijoj razini, jer je najlakše nekoga blatiti i vrijeđati. "Najteže je surađivati sa svojim neistomišljenicima da bi moja Hrvatska bolje izgledala", kazao je.

Izjave Marasa i Čačića su zastarjela politika

Vrdoljak je, upitan kako očekuje ostvariti suradnju s ostalim političkim strankama jer je na Saboru HNS-a emitiran kratki film u kojem se "žestoko referira" na SDP i Most, rekao da je taj film bio prikazan članovima stranke da bi se vidjela atmosfera u kojoj su donijeli odluke koje su stabilizirale zemlju.

Također, prikazan je i kao povijest i želja da se takvo što ubuduće ne ponovi. "Zbog toga smo pokazali video koja je odgovornost članova HNS-a, jer smo najodgovorniji, a onda i ostatka političkog života Hrvatske. Nemojte se vraćati u lošu povijest, u blokadu političkog sustava koji je uzdrmao i izblokirao Hrvatsku na dvije godine. Zbog toga smo pokazali taj video", istaknuo je.

Vrdoljak je poručio i da je pred nama vrijeme suradnje, zajedničkog rada i rezultata te širenja poruke optimizma i suradnje i onima koji ne surađuju i u drugim sektorima.

Na pitanje kako komentira negativne izjave SDP-ovca Gordana Marasa u kojima je poručio HNS-ovim partnerima "neka im se Bog smiluje" te varaždinskog župana i predsjednika Narodne stranke - reformisti Radimira Čačića koji je rekao da će HNS biti "mali krpelj HDZ-a", odgovorio je kako su izjave Čačića i Marasa potpuno iste. "Zastarjela politika. Trebamo se okrenuti drugačijim vremenima i komunikaciji. Trebamo dati osmijeh i nadu, ozbiljnost i posao i rezultat. S takvim riječima rezultata nikada", poručio je.

HNS spreman ići samostalno na izbore

Predsjednik HNS-a, upitan o rezultatima istraživanja javnog mijenja po kojoj njegova stranka osvaja 1,3 posto potpore te boji li se da će se 'utopiti' u koaliciji s HDZ-om, podsjetio je i da su 2013. imali slični rejting kada su bili u koaliciji sa SDP-om u izvršnoj vlasti.

Ponovno je naglasio da su stavili čovjeka u srce politike ispred političkih saveza i rejtinga stranaka. Naveo je i da je HNS u Vladu unio sebe kao stranku građansko-liberalnog centra i nisu se mijenjali.

Vrdoljak je rekao i da će HNS na iduće izbore izaći samostalno, jer na terenu imaju dovoljno jakih ljudi. Stranku je, ustvrdio je, napustilo 3000 članova, a ušlo tisuću novih tako da sada HNS ima 40.123 člana.

Dodao je i da će tek razgovarati s Tomislavom Sauchom o članstvu u stranci. Upitan oko pritisaka vezanih uz obrazovanje i ratifikaciju Istanbulske konvencije, odgovorio je da kao liberali poštuju svaki različit stav koji nije na štetu drugoga. Vrdoljak je izrazio i žaljenje što Istanbulska konvencija nije ratificirana za vrijeme SDP-ove vlade 2015. godine jer sada to ne bi bila tema.

"Nažalost, tada SDP to nije stavio kao prioritet. Nije smatrao da je to prioritet, a meni je to žao. To ćemo sada riješiti unatoč tome što smo mogli biti među prvim zemljama u Europi koje su to napravile. Mi je želimo ratificirati", rekao je Vrdoljak. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene